Miért éppen a Bitcoin? – Miért válaszd a bitcoint?

Az alábbiakban elolvashatod Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című cikksorozatát online, letöltés nélkül. PDF és MOBI, EPUB formátumban pedig itt töltheted le:

Tartalomjegyzék

***

Üdvözöllek a „Miért éppen a Bitcoin?” cikksorozat olvasói között! Minden egyes fejezet:

  • Rövid, pár perc alatt elolvasható bejegyzés.
  • Szabadon hozzáférhető bárki számára.
  • Új megközelítést jelenthet mind a kezdő, mind a tapasztaltabb felhasználók számára is.

A Bitcoin témaköre szerteágazó, számtalan nézőpontból vizsgálható. Sokféle, különböző módon lehet értelmezni, és gondolkodni róla. Azért választottam ezt a rövid formátumot a cikkekhez, fejezetekhez, mert remélem, hogy így a lehető legtöbb nézőpontot megismerhetjük. Ezért az olvasók jobban megérthetik a terület egészét. Remélem az olvasás segítségedre lesz, tanulni tudsz belőle, és élvezed is közben!

Megjegyzés a magyar fordításhoz:

A cikksorozat jobbára filozófikus jelleggel tárgyalja a témát. Emiatt sokszor bővebb kifejtés nélkül foglalkozik a Bitcoin egyes tulajdonságaival, jellegzetességeivel, működési mechanizmusaival. Ha most ismerkedsz a területtel, a könnyebb megértés érdekében előbb érdemes elolvasni a bitcoinnal, mint pénzeszközzel foglalkozó, “A Bitcoin ígéretes jövője” című könyvet Vijay Boyapati részéről, amely itt az oldalon is fent van, magyarul, és, a háttérben lévő technológiáról szóló, „A Bitcoin létrehozása” című könyvet Yan Pritzker tollából, amely szintén elérhető magyarul, ingyenesen.

A cikkekben a hivatalosnak tekinthető magyar írásmódot használjuk az elnevezéshez, így a Bitcoin, nagy „B” kezdőbetűvel magát a programot, és az általa futtatott hálózatot jelöli, míg a bitcoin, kicsi „b” kezdőbetűvel pedig a kriptopénzt, a bányászható, fogadható, küldhető bitcoint jelenti.

***

Miért válaszd a bitcoint?

A bitcoin olyan pénz, amelyet önként kell választanod. De miért kellene ezt tenned?

A válasz benne van a kérdésben, hiszen a bitcoin esetében megteheted, hogy rákérdezel. A többi pénz, a dollár, a forint esetében senki sem kérdezte meg tőled, hogy ezt akarod-e használni. Olyan világba születtél, ahol a dollár a pénz, és törvény kötelez rá, hogy elfogadd, és körülötted mindenki más is elfogadja. Szóval neked is el kell hinned, hogy tényleg pénz. De ha közelebbről, alaposabban megnézed, rájössz, hogy a dollár nem egy fair pénz, nem is jó pénz, és nem is stabil pénz.

A bitcoin viszont teljesen önkéntes, senki sem fog rákényszeríteni a használatára. Nincs törvény, amely ezt előírja neked. De akkor miért is kellene pénzként gondolnunk a bitcoinra?

Hosszú listát lehetne írni azokról a funkciókról, amelyek miatt sokak szerint jobb, mint a dollár, de jobb még az aranynál is. De ezeknél a funkcióknál is sokkal fontosabb, hogy a bitcoin megkér rá, hogy használd, nem pedig kényszerít. Nem kötelező élned vele, de ha szeretnéd, megteheted. A bitcoin pedig nagyon keményen dolgozik azon, hogy ezt lehetővé tegye.

Ahhoz, hogy a bitcoin a te pénzed is lehessen, ki kell érdemelnie a bizalmadat, ahogy megtette már 100 millió másik emberrel is. Elgondolkodhatunk azon, hogy mit tud biztosítani a bitcoin, ha százmillió embert már meggyőzött, és nekik mind önállóan, egyenként, önként kellett pénzként választaniuk. Ezenkívül ahhoz, hogy pénz maradjon, a bitcoinnak kell a legjobb választásnak maradnia, hogy senki se vehesse el a helyét.

Ez a két ok, hogy ki kell érdemelnie a bizalmadat, és ezt a bizalmat folyamatosan fenn is kell tartania, teszi biztossá, hogy a bitcoin a világ legjobb pénzévé válik. Számos módon lehet jellemezni a bitcoint. Leginkább mégis az illik rá a támogatói szerint, hogy a bitcoin a világ valaha látott legjobb, szabadon választható pénze.

Hogyan tudna ezzel versenyezni a parancsszóra működő dollár, vagy az arany, amely nem képes alkalmazkodni a modern világhoz? Egyik sem tudja biztosítani a szabad döntést. Mindegy, hogy az emberek mit várnak a pénztől, a világon a bitcoin az egyetlen, amely meg tud felelni az elvárásoknak, és alkalmazkodni a követelményekhez. Érdekesség, de az egyik tulajdonság, amelyet kedvelnek az emberek a Bitcoinban, az a változtatások nehézsége. Elképesztően lassú bármilyen módosítás, és szinte már nevetségesen aprólékosan át van vizsgálva a kívánt fejlesztés minden egyes részlete. Ez a funkció az, amelyet egyszerűen korrumpálhatatlanságnak nevezünk.

Szóval miért válaszd a bitcoint? Azért, mert az, hogy neked kell választanod, már megmutatja, hogy méltó a bizalomra, és ez kényszeríti rá a fejlődést, hogy a létező legjobb pénz legyen. Ez egy öngerjesztő ciklust generál, hiszen minél többen teszik le mellette a voksukat, annál megbízhatóbb pénz lesz, ezért megintcsak többen választják, amitől még megbízhatóbbá válik, és így tovább.