Miért elképesztő a Lightning Network?

A Bitcoin létrehozásakor kemény döntéseket kellett hozni, amelyek hátrányosak is lehetnek bizonyos nézőpontból. A Lightning Network fejlesztéseivel ezeket nem csak, hogy ki lehet javítani, de korábban elképzelhetetlen felhasználási módok is megszülettek.

Hogyan működnek a bankok?

A pénzed a bankban van. Sok más emberé is ugyanott van. Mikor közülük valakinek pénzt akarsz küldeni, akkor a bank levonja a te egyenlegedből, és hozzáírja a címzettéhez. De nem mindenki tartja ugyanabban a bankban a pénzét. Ha te olyasvalakinek akarsz küldeni, aki másik banknál van, ahhoz az kell, hogy a te bankodnak legyen egyenlege az ő bankjánál.

Mikor küldesz valamennyi pénzt, akkor a bankod ezt az összeget levonja az egyenlegedből, és elteszi magának. Ezután szól a másik banknak, hogy az őnála lévő egyenlegéből vonja le ugyanezt az összeget, és írja hozzá a címzett egyenlegéhez. Hogy ez a rendszer globális szinten is működjön, ahhoz mindenkinek rendelkeznie kell bankszámlával és egyenleggel. Ez teszi elképesztően nyereségessé (hiszen levonják a maguk jutalékát) és befolyásossá (ők mondják ki a végső szót, hogy küldhetsz-e vagy sem) a bankokat.

A Bitcoin visszaveszi ezt a befolyást és a nyereséget.

A Bitcoin hálózata eltávolítja a befolyást gyakorló közvetítőket a küldő és a címzett közül. A segítségével visszakapjuk a pénzünk feletti rendelkezésünket, és a befolyásunkat is.

Lehetetlen dolgok válnak lehetségessé a Bitcoinnak köszönhetően. A gazdasági stabilitás, a vásárlóerő növekedése, a befogadás és az egyenlőség mindenki számára elérhetővé válik. Ez viszont néhány hátránnyal járhat.

A Bitcoin rendszere nem egészen úgy működik, mint a bankoké. Inkább ahhoz hasonló, mint amikor valakinek készpénzt adsz. A Lightning Network létrehozásával viszont megnyílt az út, hogy a bankszámlákhoz hasonló rendszert használjunk a Bitcoin segítségével.

A Lightning egy új képességet adott a Bitcoinnak.

A Lightning Network segítségével létrehozott hálózati kapcsolatok, az úgynevezett csatornák nagyon hasonlóan működnek, mint a bankok esetében a bankszámlák egyenlegének a terhére történő pénzküldés. Úgy tudunk pénzt küldeni egymásnak, mintha ugyanazt a bankot használnánk. Csak éppen nem kell hozzá bank. Saját magunk meg tudjuk változtatni az egyenlegünket, egymás között megegyezve. Ehhez pedig nem szükséges a hagyományos, publikus főkönyvbe rögzített, 10 percenként létrejövő blokkokba beleírt, viszonylag drága bitcoin-tranzakciót elvégeznünk. Ha pedig olyasvalakinek akarok pénzt küldeni, akivel nincsen közös csatornám, akihez én nem kapcsolódok, de te igen, akkor rajtad keresztül megtehetem.

Ahogyan a bankok esetében is, én adok neked valamennyi pénzt a kettőn közötti csatornán keresztül, te pedig ugyanennyit odaadsz a címzettnek, a köztetek lévő csatornának köszönhetően. Lánc-szerűen összefűzhetünk akár tucatnyi ilyen csatornát is, így gyakorlatilag bárkinek tudunk pénzt küldeni. Mindezt automatikusan, azonnal, anélkül, hogy bárkinek személyesen részt kellene vennie a lebonyolításban.

A Lightning Network lehetővé teszi, hogy töredék-másodpercek alatt pénzt küldhess bárkinek anélkül, hogy magas tranzakciós díjat kellene fizetned, vagy kivárnád a hagyományos tranzakciók feldolgozási idejét.

Hogyan működik ez?

Ahogyan a bankok esetében is, az embereknek, akik használni akarják a Lightning Networköt, csatlakozniuk kell hozzá, úgymond „számlát nyitni”. Ezt úgy lehet a legkönnyebben megtenni, ha egy programot futtatunk. Egy Bitcoin-csomópontot, egy Lightning csomópontot, és egy Lightning grafikus interfészt. Ez egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Egy olcsó, plug-and-play zsebszámítógépen is elfut a rendszer, és könnyű beállítani. Miután megvagy az első beindítással, le tudsz kötni valamennyi bitcoint a saját csomópontodban, hogy megnyithass egy vagy több csatornát. Ezután máris olcsón és gyorsan küldhetsz bárkinek bitcoint.

Hihetetlen lehetőségek!

A Lightning esetében nem egyszerűen visszakapjuk a pénzünk feletti kizárólagos rendelkezést. Mivel a tranzakciók azonnaliak, és majdnem ingyenesek lehetnek, nagyon kis összegű, automatizált küldés is megvalósítható. Ezzel számtalan új lehetőség nyílik meg előttünk. Azonnali, határon átívelő pénzküldés, videó-stream közbeni valós idejű kifizetés, és hasonlók. Tulajdonképpen csak a képzelet szab határt bárminek is, a Bicoinerek brilliáns, kreatív, és egyre növekvő közösségének pedig van képzelőereje.

A Lightning mégsem teljesen olyan, mint a bankrendszer. Ugyebár nincs bank. Ráadásul sokkal privátabb. A pénz fogadása pedig nem is olyan egyszerű, mint a csatornák megnyitása. Ha valaki bitcoint akar fogadni a Lightning Networkön keresztül, akkor vagy el kell költenie valahol ugyanakkora összeget, vagy csatornát kell nyitni a küldő felé. Ha az emberek nem kapcsolódnak egymáshoz, akkor meg kell oldani, hogy mások csatornáin keresztül érhessék el egymást.

Ezek a problémák viszont a hálózat növekedésével mind meg fognak szűnni, hiszen az okozza őket, hogy a Lightning még túl fiatal, még most kezd el fejlődni.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.