Huszonegyedik lecke: Metaforák a Bitcoin jövőjéről

Tudom, hogy valami érdekes biztosan történt itt…

Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy a technológiai fejlődés nem lineáris utat követ. Hogy hiszel-e a technológiai szingularitás elméletében vagy sem, attól függetlenül is látható, hogy számos területen exponenciális a növekedés. Ráadásul az elfogadási ütem is gyorsul, az iskolaudvar mögötti bringapálya már rég eltűnt, a gyerekeink generációja Snapchat-en tartja a kapcsolatot. Ez a növekedési görbe még azelőtt gyomron vágja az embert, hogy egyáltalán észrevennénk a közeledtét.

A Bitcoin pedig egy olyan exponenciális technológia, amelyet más exponenciális technológiákra építettek fel. Az Our World in Data grafikonjából jól látható, hogyan gyorsul az egyes technológiák elterjedési sebessége (az USA-ban), kezdve 1903-tól, az elektromosság bevezetésével. Elektromos áram, számítógépek, internet, okostelefon, mindegyik exponenciális trendet követ az elterjedésben és az árban is. A Bitcoinra ugyanez igaz.

Egyre meredekebb az emelkedés; a Bitcoin szó szerint rá sem fér a grafikonra

A bitcoin ráadásul több szinten is hálózati hatás alatt áll, mindegyik hatalmas növekedést eredményez. Az árfolyam, a felhasználók száma, a biztonság, a fejlesztések, a piaci részesedés, és a világszintű elterjedés tekintetében mind növekedést mutat. Miután sikeresen túlélte a kezdeti éveket, a Bitcoin minden egyes nappal növekszik, mégpedig több területen is. Az is biztos, hogy még nem érte el a teljes kifejlődést a rendszer, talán egyfajta serdülőkorban lehet. De mivel a technológia exponenciális, az árnyékokból a rivaldafénybe vezető út nagyon rövid.

Mobiltelefon 1965-ből és 2019-ből

2003-ban Jeff Bezos a híres TED-talk előadásában az internet jövőjéhez az elektromosság terjedéséből vont párhuzamokat. Mindhárom dolog, az elektromosság, az internet, és a Bitcoin is, hálózati technológia. Olyan technológiák, amelyek lehetővé tesznek más technológiákat. Természetüknél fogva alapzatnak számítanak, infrastruktúrának, amelyre építeni lehet. Az elektromosság már köztünk van egy ideje, alapvetőnek tekintjük. Az internet sokkal fiatalabb, de a többség már most ugyanúgy alapdolognak gondolja, mint az áramot. A Bitcoin alig tíz éves, és a köztudatba csak néhány éve, a legutóbbi tőzsdei bikaciklusban került be. Csak a legkorábbi felhasználói tekintik alapvetőnek a létezését. Ahogy viszont telik az idő, egyre több és több ember fogja ugyanezt gondolni róla.

1994-ben az internet is kusza és bonyolult volt. Ha az ember megnéz egy-egy régi show-műsort, amelyben erről beszélgetnek, láthatjuk, hogy ami ma magától értetődőnek és természetesnek tűnik számunkra, egyáltalán nem számított mindig annak. A Bitcoin a többség számára ugyanilyen kusza és bonyolult most, de ahogyan a digitális bennszülöttek, az ezredforduló után születettek számára az internet egy második élettérré vált mára, úgy a jövő bitcoin-bennszülöttei számára is ugyanilyen természetes lesz, hogy satoshikat gyűjtenek, költenek, kezelnek.

„A jövő már itt van, csak nem egyenlően van elosztva.”

William Gibson

1995-ben nagyjából az amerikai felnőttek 15%-a használta az internetet. A Pew Research Center adataiból látszik, hogy azóta az internet hogyan szőtte be az emberek életének minden részét. A Kaspersky Lab fogyasztói felméréséből kiderül, hogy 2018-ban már az ügyfeleik 13%-a használta a bitcoin vagy valamelyik másolatát vásárlásra. A fizetőeszközként való használat nem a bitcoin kizárólagos felhasználási módja, de ha párhuzamot akarunk vonni, akkor most ott tartunk, ahol az internet járt a ’90-es évek közepe előtt.

1997-ben Jeff Bezos úgy kezdte az egyik, a részvényeseinek írt levelét, hogy „ez az internet Első Napja”, felismerve a technológiában rejlő hatalmas, addig kiaknázatlan potenciált, és így a cége előtt álló lehetőségeket. Nem tudjuk, hogy a Bitcoin számára most melyik nap is van, de a hasonlóan gigantikus nagyságrendű potenciál mindenki számára egyértelmű.

Az internet két évtizede; Merit Network, Inc.; Barrett Lyon, Opte Project

Az első Bitcoin-csomópont 2009-ben indult el, mikor Satoshi kibányászta a genezis blokkot, és nyilvánossá tett a szoftvert. Nem sokáig volt egyedül. Hal Finney az elsők között csatlakozott hozzá azok közül, akik megértették az ötlet jelentőségét. Egy évtized múltán nagyjából 75 ezer csomópont működik a hálózaton, futtatva a Bitcoint.

Ráadásul nem a főlánc az egyetlen, amely ilyen mértékben erősödik. A Lightning Network, egy második rétegű protokoll még ennél is gyorsabb ütemben növekszi.

2018 januárjában a Lightning Network 40 csomóponttal és 60 csatornával rendelkezett. 2019 áprilisára ez 4000 csomópont és 40 ezer csatornára nőtt. A Lightning egy fejlesztés alatt álló, még nem teljesen kiforrott technológia, így néha veszteségek keletkeznek a használata során. A trend mégis egyértelmű, emberek ezrei vállalják a kockázatokat, és örömmel használják a rendszert.

A Lightning Network növekedése; Jameson Lopp

Én végigkísértem az internet rakétaszerű emelkedését, így számomra egyértelmű a párhuzam a web és a Bitcoin között. Mindkettő hálózat, mindkettő exponenciális technológia, mindkettő lehetővé teszi új dolgok megszületését, új iparágakét, új életmódokét. Ahogyan az elektromosság szolgáltatta a legjobb metaforát az internet jövőjének a megértéséhez az első időkben, az internet mutatja meg a legjobban, hogy mi vár a Bitcoinra. Ahogyan Andreas Antonopoulos is a könyve címének választotta, a Bitcoin „A pénz internete”. Ezek a metaforák emlékeztethetnek minket, hogy bár a történelem nem ismétli magát, de gyakran összecseng a múlttal.

Az exponenciális technológiákat nehéz elsőre felfogni, és emiatt gyakran alábecsüljük azokat. Számomra kifejezetten érdekes ez a terület, és közelről követem az alakulását, de még engem is sokszor lenyűgöz az innováció, a fejlődés üteme. Nézni a Bitcoin növekedését olyan, mint amilyen az internet növekedése volt, csak felgyorsítva. Izgalmas.

Hogy megérthessem a Bitcoint, több különböző úton is el kellett indulnom, hogy megismerjem a történelmet. Része volt az utazásnak az, hogy megismerkedjek néhány ősi társadalommal, régóta nem használt pénzekkel, vagy éppen utánanézzek a kommunikációs hálózatok fejlődésének. A kőbaltától az okostelefonig jutva láthatjuk, hogy a technológiai fejlődés már számtalanszor átalakította a világunkat. A hálózati technológiák pedig még nagyobb hatásúak. Az írás, utak, elektromosság, internet. Mindegyik hatalmas változást hozott. Az én világomat a Bitcoin is megváltoztatta, és meg fogja azoknak a szívét-lelkét is, akik elég bátrak, hogy használni kezdjék.

A Bitcoin megtanította, hogy a múlt ismerete elengedhetetlen a jövő megértéséhez. A jövőhöz, amelyik pont most kezdődött el.

***

A tükörben:

The World is waking up to Bitcoin

Dear Legacy People

Dear Bitcoiners – An optimistic letter to friends and foes around the globe

Dear Family, Dear Friends

On Bitcoin’s UX

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.