A Bitcoin ígéretes jövője – Pénz születik

Az alábbi cikk egy fejezet Vijay Boyapati – A Bitcoin ígéretes jövője című könyvének magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.

***

Pénz születik

Nincs előre meghatározott út, amelyet egy pénznek követnie kell a fejlődése során, a bitcoin rövid történelme esetében mégis egy kifejezetten érdekes minta rajzolódik ki. Az árfolyam fraktálszerűen növekszik, nagyságrendi ugrásokkal, és minden egyes ilyen fraktál képe nagyon hasonlít a technológiai innovációk úgynevezett Gartner-ciklusához.

A bitcoin elterjedésének és az árfolyamának a kapcsolatáról Michael Casey írt egy értekezést, amelyben rámutatott, hogy a bitcoin terjedése egy hagyományos S-görbét rajzol ki, amely minden egyes új, végül globálisan elterjedő technológia esetében megfigyelhető.

Minden Gartner-ciklus egy felfutással kezdődik az érdeklődésben, az árfolyam pedig emelkedésnek indul a piac korai résztvevőinek köszönhetően, akiket az adott dolog úgymond meg tud szólítani. Ezek a korai résztvevők sokszor nagyon erősen meg vannak győződve arról, hogy az adott technológia világot megváltoztató jelentőségű. Mikor az érdeklődők háttérbe szorulnak a spekulánsok egyre nagyobb tömegei mögött, a piac egy felfokozott állapotba kerül, sokan a meggazdagodást keresik, nem pedig a technológia előnyei miatt jönnek. Ekkor kezdődik a kifáradás, a kiábrándulás, hiszen előbb-utóbb elfogynak az újonnan érkezők. Ezt a csúcspontot az ár gyors zuhanása követi, a spekulánsokon a kétségbeesés lesz úrrá, a közvélemény pedig arra a meggyőződésre jut, hogy az adott technológia talán mégsem akkora horderejű.

Az árfolyam végül eléri az aljat, majd lassú emelkedés után elér egy plafont, egy kisimulást, amelyet az eredeti befektetők tartanak fent. Ők erősen meg vannak győződve a technológia életképességéről, és a következő ciklusban is részt vesznek, hiszen a fájdalmas esés sem tudta megrengetni a technológia fontosságába vetett hitüket. Ez a plafon hosszabb ideig is tarthat, és a résztvevők esetleg unalmasnak találhatják a stabilitást. Ebben a szakaszban a nyilvánosság érdeklődése alábbhagy, de a háttérmunka, a fejlesztés nem áll le, és lassan, de biztosan növekszik az erős meggyőződéssel rendelkezők száma. Mikor a külső szemlélők észreveszik, hogy a technológia nem tűnt el, hanem itt marad, és mégsem annyira kockázatos, mint az árfolyamcsökkenés sugallta, létrejön az alap a következő emelkedő ciklushoz. Így a következő hullám nagyságrendekkel nagyobb lesz, és sokkal több embert ér el. Az egyes ciklusok résztvevői közül nagyon kevesen tudják helyesen megtippelni, hogy az árak milyen magasra mehetnek az adott ciklusban. Az árfolyam olyan magasságokat is elérhet, amelyek a ciklus korai szakaszában akár abszurdnak is tűnhettek a legtöbb befektető számára. Mikor a ciklus ismét a végére ér, a média talál valami népszerű indokot, hogy miért következett be az esés. Ez az indok néha még logikus is lehet, de ebből nem következik, hogy ez okozza a ciklus végét. A Gartner-ciklusok azért érnek véget, mert egyszerűen elfogy az újonnan megszólítható résztvevők tömege, és a piac eléri a plafont.

Ez egyértelművé válik, ha megnézzük az arany viselkedését 1970-es és a 2000-es évek között, amely ugyanezt a mintát követi. Valószínűsíthető, hogy az efféle ciklusok egyszerűen társadalmi mintákat követnek, amelyek a pénzeszközök fejlődésére reagálnak.

1 thought on “A Bitcoin ígéretes jövője – Pénz születik

Comments are closed.