Huszadik lecke: A cypherpunkok kódokat írnak

Látom, próbálsz valamit létrehozni.

Hasonlóan a többi korszakalkotó ötlethez, a Bitcoin sem a semmiből került elő. Matematikai, fizikai, számítástechnikai és egyéb innovációk, felfedezések kombinációjának köszönhetően jöhetett létre. Bátran kimondhatjuk, hogy Satoshi egy zseni, de nem tudta volna létrehozni a Bitcoint, ha nem tud óriások vállára állni.

„Aki csak reménykedik és vágyakozik, sosem fogja aktívan irányítani az eseményeket, sem pedig formálni a végzetét.”

Ludwig Von Mises

Az egyik ilyen óriás Eric Hughes, a cypherpunk mozgalom alapítója, a Cypherpunk Manifesztum szerzője. Nehéz elhinni, hogy Satoshi nem merített volna ihletet az ő munkásságából. Rengeteg dolog szerepel benne, amelyet a Bitcoin lehetővé tesz, például a felhasználók közötti közvetlen tranzakciók, az elektronikus pénz, az anonim hálózatok, és a magánélet védelme titkosítás valamint digitális aláírások segítségével.

„A magánszféra létfontosságú minden társadalom számára az elektronikus korban. Mi pedig magánszférát akarunk, tehát biztosítanunk kell, hogy a tranzakciók minden résztvevője csak annyi információval rendelkezik, amennyi ténylegesen szükséges az adott tranzakció lebonyolításához.

Ennélfogva egy társadalomban akkor létezik a magánszféra, ha lehetőségünk van anonim tranzakciókra. Mostanáig a készpénz biztosította ennek a lehetőségét. Egy anonim pénzrendszer nem jelent titkos pénzrendszert.

Mi, a cypherpunkok, elköteleztük magunkat az anonim rendszerek létrehozása mellett. Megvédjük a magánszféránkat titkosítással, anonim email-küldéssel, digitális aláírással és elektronikus pénzzel.

A cypherpunkok kódokat írnak.”

Eric Hughes

A cypherpunkoknak nem elég a vágyakozás és a remény. Aktívan részesei akarnak lenni az eseményeknek, és formálni a saját végzetüket. Ezért kódokat írnak.

Ezért, akár egy vérbeli cypherpunk, Satoshi leült, és nekiállt kódolni. Egy absztrakt ötletet formált kóddá, és bebizonyította a világnak, hogy a dolog működhet. Egy kóddá, amely aztán egy teljesen új gazdasági realitás alapja lett. A kódnak köszönhetően erről bárki saját maga megbizonyosodhat, és átlagosan 10 percenként a Bitcoin is bebizonyítja ezt a világnak egy új blokk létrehozásával.

Kódrészlet a Bitcoin 0.1-es verziójából

Hogy megbizonyosodjon az ötlet életképességéről, működőképességéről, Satoshi megírta a kódot, létrehozva a Bitcoin szoftverét, mielőtt nyilvánosságra hozta volna a white papert. Abban is biztos akart lenni, hogy a frissítéseket nem fogják folyton elhalasztani, hiszen „mindig van valami, amit még lehetne fejleszteni”.

„Meg kellett írnom a kódot, hogy meggyőzzem magamat, képes vagyok megoldani a felmerülő problémákat. Csak ezután írtam meg a white papert.”

Satoshi Nakamoto

A mai világ tele van ígéretekkel, amelyek nem, vagy alig valósulnak meg, így hatalmas az igény az elkötelezett alkotókra. Győzd meg magadat, hogy tényleg képes vagy kezelni a problémákat, és megoldásokat találni! Egy kicsit mindannyiunknak cypherpunknak kellene lennie.

A Bitcoin megtanította, hogy a cypherpunkok kódokat írnak.

***

A tükörben:

Bitcoin is an Idea

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.