Tizenkilencedik lecke: A magánszféra még nem veszett el

A játékosok mind egyszerre kezdtek neki, anélkül, hogy kivárták volna a sorukat, és hamar veszekedésbe torkollt az egész. A Királynő nemsokára dühbe jött, a lábával dobolt, és percenként kiáltotta, hogy „vágjátok le a fejét”, és „az ő fejét is vágjátok le!”.

Sokan hiszik, hogy a magánszférának valamikor a ’80-as években szakadt vége. A Bitcoin pszeudonim létrehozása, és még néhány esemény a közelmúltból rávilágított, hogy ez egyáltalán nem így van. A magánélet, a magánszféra létezik, bár az tény, hogy nehéz megszabadulni a mindent megfigyelő állami szemektől.

Satoshi komoly erőfeszítéseket tett, hogy elfedje a nyomait, és titokban tarthassa a személyazonosságát. Egy évtized múltán sem tudjuk, hogy ki volt Satoshi, egyetlen személy, vagy egy csoport, férfi vagy nő, esetleg egy időutazó mesterséges intelligencia, amely a Bitcoin segítségével akarja elfoglalni a világot. Az összeesküvés-elméleteket félretéve, Satoshi úgy döntött, hogy az internetes személyiségének egy japán férfinevet választ, így bár nem tudunk erről megbizonyosodni, férfiként és egyetlen személyként hivatkozhatunk rá.

„Nem Dorian Nakamoto vagyok.”

Függetlenül a valódi személyazonosságától, el kell ismernünk, hogy Satoshi sikeresen megőrizte a magánszféráját. Mindenki számára egyértelműen megmutatta, hogy lehetséges online is névtelennek maradni.

„A titkosítás működik. A megfelelően beállított erős kriptográfiai rendszerek azon kevés dolgok közé tartoznak, amelyekben meg lehet bízni.”

Edward Snowden

Nem Satoshi az első pszeudonim vagy anonim feltaláló a világon, és biztos, hogy nem is az utolsó. Van, aki már le is másolta az ő névtelen módszerét, mint Tom Elvis Yedusor a MimbleWimble projekt bemutatásakor, mások pedig emelt szintű matematikai bizonyításokat tesznek le az asztalra, teljesen anonim módon.

Furcsa világban élünk. Egy világ, ahol a személyazonosság választható, az együttműködés alapja a kiválóság, az emberek pedig szabadon tudnak tranzaktálni, összedolgozni. Meg kell szokni ezeket az új paradigmákat, de hiszem, hogy ezek mindegyike képes jó irányba megváltoztatni a világot.

Mindannyiunknak észben kellene tartani, hogy a magánélethez való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik. Amíg az emberek harcolnak ezekért a jogokért, addig a magánszféráért vívott csata nem dőlt el.

A Bitcoin megtanította, hogy a magánszféra nagyon is létezik.

***

A tükörben:

True Names Not Required

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.