Miért nem kell félned a Bitcointól?

A Bitcoin egy új dolog, amelyet meg kell tanulnunk. De megéri az erőfeszítést, és segítséget is kapsz a többiektől.

Félünk az ismeretlentől és a veszélyestől.

A félelemnek az a célja, hogy távol tartson minket azoktól a dolgoktól, amelyek árthatnak nekünk. Ha valamit nem ismerünk, az hasznos, de veszélyes is lehet. Valahogy rá kell jönnünk, hogy melyik. Az egyik legjobb példa erre a kés. Veszélyes tud lenni, de megfelelően használva egy nagyon jó, hasznos eszköz, amellyel elkészíthetjük az ételünket. Úgy kezdjük az életünket, hogy félünk a késtől, de aztán kiderül, hogy hasznos szerszám.

A tanulás egy folyamat, tudjuk jól.

Mikor kicsi gyerekként először megpróbáltunk lábra állni, elestünk. Ez utána még rengetegszer megtörtént, de aztán sok gyakorlás után már tudtunk állni. Aztán járni. Aztán futni. Mikor megtanultál járni, akkor tudtad, hogy csak akarni kell. Láttad az embereket magad körül járkálni, és rájöttél, hogy jó dolog oda menni, ahová csak szeretnél. Mikor bármi mást meg akartál tanulni, valószínűleg azért volt, mert láttad, hogy mások csinálják, és jó nekik. Ez a folyamat vezetett el oda, hogy most te, te vagy.

Ne hagyd, hogy a félelem irányítson!

Lehet, hogy annak idején valaki rád akart ijeszteni, hogy ne is próbálkozz a futással. Nem tesz jót a térdednek, esetleg ezt mondta. Néhány ilyen figyelmeztetés igaz. De a legtöbb egészen egyszerűen nevetséges. A legtöbb ember képes anélkül futni, hogy tönkremenne a térde.

Miért magyarázza ez meg, hogy tanulni kellene a Bitcoinról?

A bitcoin egy új formája valaminek, amit minden egyes ember használ minden egyes nap. A pénznek. Hamar túl fog lépni a pénz eddigi összes formáján, azon is, amelyiket most használjuk. Ha a jövőben is pénzt szeretnél használni ahhoz, hogy megvehesd a szükséges dolgokat, már most is a rendelkezésedre áll a legjobb megtakarítási forma.

Ne félj a Bitcointól! Tanulj róla, vagy akár válj a szakértőjévé!

Ha szóba kerül a Bitcoin, ne adj esélyt a mások által terjesztett félelemnek. Azt mondhatják, hogy egy piramisjáték, amelyben elbukod a pénzedet, vagy, hogy károsítja a környezetet. Egyik sem igaz. Ahogy minden új dolog, a Bitcoin is időt igényel, hogy megérthessük. Ahogy olvashattad, félni az újdonságtól, az ismeretlentől ahhoz a félreértéshez vezethet, hogy ezt az újdonságot esetleg veszélyesnek gondolod. Annak ellenére, hogy nem veszélyes, hanem kifejezetten hasznos.

A Bitcoin nem egy mindent-vagy-semmit dolog. Bele lehet tanulni fokozatosan. Először megteheted, hogy csak egy egészen kis mennyiségű bitcoint vásárolsz. Ezután tovább tanulhatsz róla, és saját tapasztalatokat gyűjthetsz. Ha valamit elrontasz, akkor sincs baj, bármit akar megtanulni az ember, az első próbálkozások hibázáshoz, veszteséghez vezetnek. Idővel egyre többet fogsz tudni, egyre tapasztaltabb leszel. Idővel rutinos, és hozzáértő leszel, ahogy minden más dolog megtanulásával így történt az életed során.

Ráadásul a Bitcoin közösségében mindenki segít.

Rá fogsz jönni, hogy sehol máshol ennyi tanítást, oktatást, segítséget nem kaptál még. A Bitcoin közössége szinte elvakultan meg akarja osztani a tudását, és kalauzolni mindenkit az úton. A Bitcoinerek, ahogyan magukat nevezik, érdeklődéssel és szenvedéllyel fordulnak a világ legmegbízhatóbb, legstabilabb, legőszintébb pénze felé, és ugyanezt akarják megosztani a világon mindenkivel.

El fogunk neked magyarázni mindent. Megválaszolunk minden kérdést. Még azt is megpróbáljuk, hogy a lehető legjobban megvédjünk téged a saját hibáidtól, de szinte biztos, hogy lesznek fájdalmas leckék is. Idővel megérted, és értékelni fogod azt, amit a Bitcoinerek ajánlanak számodra.

Még az is lehet, hogy csatlakozol a segítők hangos táborához, akik a teljesen újoncokat kalauzolják, mint amilyen te is voltál egykor.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.