Miért olyan bonyolult a Bitcoin?

Ha úgy gondolod, hogy a Bitcoin bonyolult, akkor jusson eszedbe, hogy a számítógépek, az autók, és a repülőgépek is elég bonyolultak. Ezeket mégis használod, hiszen amit biztosítanak, azt nem kapod meg egyetlen egyszerűbb technológiától sem.

“Nem hiszem, hogy valaha lesz még stabil pénzünk, hacsak nem sikerül kivennünk a kormányzat kezéből az irányítását. Ezt nem tudjuk erőszakkal megtenni, csak az lehetséges, hogy létrehozunk egy kerülőutat, amelyet aztán az állam nem tud lezárni.”

F. A. Hayek, 1984

Ne hibáztasd a Bitcoint, amiért bonyolult!

A Bitcoin 2009-ben jött létre egy olyan világban, amely már eleve nagyon bonyolult. Az egész társadalom gyenge alapokra épült, bonyolult szerveződésekkel, és komplikált folyamatokkal. Ez a központi bankok világa, azoké a szervezeteké, amelyek nem privát cégek, de nem is állami cégek. Ez egy olyan világ, ahol több trillió dollár van összetett pénzügyi derivatívákban lekötve, amelyek árfolyam-volatilitása már több pénzügyi válságot okozott. Ez egy olyan világ, ahol a bankokat állami gazdaságmentő csomagokkal (az adóforintjainkkal) tudják csak megvédeni az összeomlástól.

Annak ellenére, hogy a rendszer szemmel láthatóan hibás, az irányítói pozícióban lévők egyáltalán nem akarják kiengedni a kezükből a kontrollt. Megtehetik, hogy ragaszkodnak hozzá, mert az övék az összes tank, harci drón, vadászrepülő, és anyahajó. Hogy stabil pénzként elterjedhessen, a bitcoinnak nem kell megküzdenie ezzel. Elég, ha azon a bizonyos lezárhatatlan kerülőúton indul el.

Túlélés egy bonyolult világban.

Meg is érkeztünk az útelágazódáshoz. A Bitcoin a világ első olyan pénzrendszere, amelyet nem lehet leállítani, nem lehet eltéríteni és megtörni kormányok, versenytársak, hekkerek, bankok, és semmi más által sem.

Egy bonyolult világban a Bitcoinnak olyan rendszernek kell lennie, amely vezetőit nem lehet megfenyegetni, sem lefizetni. Szóval úgy lett létrehozva, hogy ne legyen vezetője. Valójában a hagyományos szervezetek, társulások minden egyes gyenge pontját kiküszöböli, amelyek sebezhetőséget jelenthetnek. Ezzel a Bitcoin valami olyasmi, amit eddig még nem láttunk, ami semmi ismerthez sem hasonlít.

A Bitcoin lecseréli az összes korrumpálható, kihasználható tulajdonságot megszeghetetlen matematikai szabályokra, amelyek a fizika törvényein alapulnak. Sem a matematika, sem a fizika törvényei nem befolyásolhatók az emberek által, sem erővel, sem megtévesztéssel.

Így tudja megvédeni magát a Bitcoin az államokkal, hekkerekkel, és a többi ellenfelével szemben. Ez az egyetlen mód.

Úgy néz ki, hogy körülöttünk minden bonyolulttá vált.

A Bitcoin sokunk számára bonyolultnak tűnhet, mivel nem tanulmányoztuk még a működését lehetővé tévő matematikai felfedezéseket. Azt sem tanulmányoztuk, hogy ezeket az innovációkat hogyan illesztették össze, hogy végül egy stabil, megbízható pénzt hozzanak létre a segítségükkel.

De az az igazság, hogy a számítógépünk is elég bonyolult, és kevesen tudják, hogy hogyan működik. Ugyanez a helyzet az autókkal, a hűtőszekrényekkel, és az internettel is. Annyit tudunk, hogy ezek a dolgok működnek, használhatóak. A Bitcoinnal is ugyanez a helyzet.

Ha egy stabil pénzt akarsz birtokolni, akkor válaszd a bitcoint. Nem kell teljes mértékben megértened a működését, hogy használhasd. De ha mégis szeretnéd megérteni, 100%-ban nyílt és átlátható a rendszere. Persze itt az az elsődleges kérdés, hogy egyáltalán miért is akarna valaki stabil pénzt használni? Miért jó a stabil, megbízható pénz?

Ezt megérteni hosszadalmas folyamat tud lenni. Viszont kezdetnek jó tudni, hogy az egészséges, fenntartható társadalmaknak megbízható pénzre van szüksége.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.