Miért létezik a bitcoin?

Miért lett újra feltalálva a stabil pénz? Lehet, hogy meg kellene értenünk a problémát, amelyet meg akar oldani?

Miért lett létrehozva a bitcoin? Miért foglalkozott vele egyáltalán bárki is? Mi az a probléma, amelyet meg akartak oldani? Ha csak most ismerkedsz a Bitcoinnal, akkor az egész digitális pénzeszköz, meg kriptográfia dolog valamiféle misztikumnak tűnhet számodra. Lehet, hogy kérdéseid is vannak. Kérdéseid akkor is lehetnek, ha egyszerűen csak elragadott a hév emiatt az újdonság miatt, amelyről sokan azt mondják, hogy rengeteget lehet keresni vele.

A Bitcoin nagyon egyértelműen meghatározott céllal lett létrehozva. Erre az egy célra lett megtervezve, kifejlesztve. Ez a cél nem más, mint a stabil, megbízható pénz létrehozása, amely az egész emberiséget szolgálni tudja, mindörökké.

Ez egy elég magasztos cél, az idők végezetéig szolgálni az emberiséget. De mi is az a probléma, amely miatt ez az egész egyáltalán ötletként felmerült? A pénzünk nem megbízható? Nem szolgálja az emberiség javát? Rövid távú tervezés eredménye? A válaszok sajnos elszomorítóak.

A pénzünk nem megbízható. Az infláció miatt folyamatosan veszít a vásárlóerejéből. Volatilis gazdasági ciklusokban mozog, ezek a ciklusok válságokat okoznak, azok pedig tőkét, vagyont, munkahelyeket és stabilitást pusztítanak el.

A pénzünk nem szolgálja az emberiséget. Rengeteg közvetítő akaszkodik rá a pénz áramlására, hogy indokolatlan mértékű jutalékot vonjon le tőlünk a használatért cserébe. Nem lehet világszerte használni, mert mindenhol más a pénznem, a váltás pedig drága. Rengeteg ember nem is jut banki szolgáltatásokhoz. Az elitet, a felsőbb rétegeket sokkal jobban szolgálja a pénz, mint az átlagos polgárokat, a tömeget.

A pénzünk rövid távú. A pénznemek veszítenek a vásárlóerejükből, folyamatosan inflálódnak, időről időre valutaválság lép fel, a gazdaságok összeomlanak, a pénzt pedig lecserélik egy újabbra, amelyik valójában ugyanolyan, mint a régi. Az államok által kibocsátott papírpénzek a történelem során minden esetben elbuktak.

Sajnos nem tudjuk visszaforgatni az időt, hogy újra az arany legyen a pénz, de még annyira sem, hogy a pénz arannyal legyen fedezve. Az arany egyszerűen nem biztonságos, nem lehet megvédeni a lefoglalástól. Ráadásul rettenetesen drága és bonyolult a használata egy nemzetközi, globalizált gazdaságban.

A Bitcoin kijavítja ezt.

A Bitcoin gondos, zseniális munkával lett létrehozva olyan technológiai innovációk összeillesztésével, amelyek a történelem során először hoztak létre egy megbízható, mindenkit egyformán szolgáló, örökös pénzrendszert. Semmi hasonló nem létezett még ez előtt.

Mentes az inflációtól, a teljes készlete sosem lesz több 21 milliónál. Mindegyik bitcoin felosztható 100 millió kisebb részre, úgynevezett satoshira.

A kibocsátási ráta 100 évre előre meg van határozva, nem lehet változtatni rajta.

A Bitcoin az egész emberiséget szolgálja. Nincs olyan befolyásos személy, aki manipulálni tudná. Senki sem hozhatja létre csak úgy, energia és munka nélkül, hogy szétossza a támogatói között. Senki sem akadályozhatja meg, hogy bitcoint használjunk, nincs hatóság, amely befolyásolhatná a hálózatát.

A Bitcoin örök. A működését a fizika törvényei határozzák meg, így gyakorlatilag, amíg az univerzum létezik, a Bitcoin itt lehet. Nem azért létezik, hogy az emberek gyorsan meggazdagodjanak. Meggazdagodni a dollárban számolt árfolyamon lehet, de a dollár folyamatosan értéktelenedik, és egyszer majd már semmit sem fog érni, így miért lenne értelme arra fókuszálni, hogy így gazdagodjunk meg?

A Bitcoin segítségével viszont megőrizheted a pénzed. Ez hosszú távon sokkal jobb, mint egyszerűen csak reménykedni abban, hogy a pénzügyi spekulációk világában majd sikerül okosabbnak lenni az igazságtalan előnnyel rendelkező elitnél, bennfenteseknél.

Számodra a Bitcoin nem más, mint egy megbízható pénzrendszer, amely életed végéig szolgálni fog. Így ahelyett, hogy az elrontott pénz játékára pazarolnád az életed, és áldozattá válnál, magadra koncentrálhatsz.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.