Miért érdemli meg a Bitcoin, hogy szeressék?

Miért szereti ennyi ember a Bitcoint? Miért méltó erre?

Hogyan érdemli ki, és hogyan tudja fenntartani a Bitcoin ezt a hozzáállást?

A szeretet feltételes. Ahhoz, hogy valakit vagy valamit szeressünk, annak méltónak kell lennie erre, és valami olyant ajánlani számunkra, amelyet nem lehet mással helyettesíteni. Ezt a szeretetet nem lehet azzal bemocskolni, hogy eláruljuk. Fel kell készülni arra, hogy semmiben se korlátozzuk a másikat. A teljes őszinteségen és átláthatóságon kell alapulnia, és ha ez nincs meg, talán nem is méltó a szeretetre.

A Bitcoin pedig ennek mind megfelel, ráadásul mindenki számára ugyanazt ajánlja:

  • Hozzáférést adok neked a valaha létezett legjobb pénzhez, a bitcoinhoz.
  • A hálózat felépítése biztosítja, hogy ennek a pénznek a készlete nem manipulálható, és erről bármikor meggyőződhetsz.
  • Nem lehet tőled erővel elvenni.
  • Bárkinek odaadhatsz bármennyit, bármilyen okból.
  • Használhatod, hogy a munkád gyümölcsét megtakarítsd, bármekkora időtartamra, akár még a saját élettartamod utánra, vagy az országod megszűnése utáni időre is.
  • Garantálom, hogy ezeket az ígéreteket megtartom, mégpedig a fizika megszeghetetlen törvényei segítségével.
  • Meg tudsz győződni minden egyes állításomról. Nem kell bízni bennem. A kódkészletem nyílt forráskódú, nyilvános. A tranzakciós történetem nyilvános. Bátran rendelkezhetsz egy másolattal ezekről, hogy bármikor ellenőrizhesd.
  • Ha bármilyen hibát találsz bennem, kijavíthatod. De annak tényleg igazi hibának kell lennie, mert milliónyian figyelnek rám, és meg fognak akadályozni minden olyan változtatást, amely az ígéreteim megszegését eredményezhetné.
  • Sosem foglak arra kényszeríteni, hogy elfogadj, vagy szeress. Ha készen állsz, én várlak, és ugyanezt fogom ajánlani akkor is. Nem foglak visszautasítani semmilyen körülmények között, nem számít, ki vagy és mit tettél. Azért vagyok itt, hogy megítéljenek, de én nem ítélkezek.

A Bitcoin teljesen transzparens, konszenzuson, megegyezésen alapuló rendszer. Egy megbízható pénz, amely a Föld összes emberének, a most élőknek és a később születőknek lett létrehozva. Egy rendkívüli találmány. Van az a mondás, hogy a pénz szeretete minden gonosz forrása. Ez a mondás arra utal, hogy az egyéni mohóság mindig több és több pénz megszerzésére csábít, bármi áron. Egy stabil, őszinte, és átlátható pénzrendszer szeretete, amely minden egyes ember, és a teljes emberiség számára jó, nem lehet gonosz dolog. Ha egy ilyen pénzrendszerrel találkozunk, a szeretet a logikus és az érzelmileg megfelelő reakció.

A Bitcoin már sok millió ember szeretetét kiérdemelte. Ha a tiédet még nem, akkor is vár rád, türelmesen, míg kész nem leszel rá.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.