Miért a Bitcoin a legfontosabb dolog most a világon?

Rengeteg dolog elromlott ma a világban. A Bitcoin a javulást hozza el.

Az ember az egyetlen faj a Földön, amelyik pénzt használ. Segít koordinálni az emberi tevékenységeket, és lehetővé teszi az önkéntes együttműködést az emberek között a legapróbbtól a legnagyobb szabású dolgokban is. Gondold át, hogy mostanában mit vásároltál. Gondold át, hány ember munkája, hány ember közreműködése kellett az alapanyagokhoz, a gyártáshoz, csomagoláshoz, raktározáshoz, eladáshoz és kiszállításhoz. Mégis, szinte biztos, hogy közülük senkivel sem beszéltél. Neked csak annyi kell, hogy legyen pénzed kifizetni a megvásárolt árut az üzletben, semmi mással nem kell foglalkoznod, és pláne nem kell megszervezned semmit.

Ez a fajta magas szintű koordináció, amelyet a pénz tesz lehetővé, bőven meghaladja bárki egyéni tervezési, szervezési képességeit. Ha ezt mind átgondoljuk, akár még valami varázslatos csodának is tűnhet a dolog.

A pénz így hozza létre a civilizációt.

Ha lehetőség nyílik rá, az emberek mindig is stabil pénzt akarnak használni egy civilizáció felépítéséhez, amelyben a döntő többség ki tudja teljesíteni a tehetségét, ki tudja elégíteni a szükségleteit, és más kívánságait. Ahogy fejlődnek, és egyre nagyobb célok felé fordulnak, a pénz lehetővé teszi a civilizáció számára, hogy alkalmazkodjon, és újratervezze az együttműködést a tagok között.

Sajnos vannak, akik manipulálják a pénzt, és így befolyásolják a koordinációt, a szerveződést. A tolvajok erővel próbálják megszerezni a pénzt. A csalók nem teljesített ígéretekkel próbálnak hozzájutni. Vannak törvényhozók, akik azt hiszik, hogy ők jobban tudják szervezni a dolgokat, és korlátok közé szorítják a gazdasági, piaci folyamatokat. Emellett vannak a központi bankok, amelyek monopolizálták és irányítás alá vonták a pénzt magát. Így a pénz előnyei elvesztek, megszűntek, vagy éppen a visszájára fordultak. A pénzünk, és így mi magunk is 1971, az aranystandard megszüntetése óta ezek befolyása alatt vagyunk, a következmények pedig egyre nyilvánvalóbbak.

A legtöbb ember, aki ezeket a sorokat olvassa, valószínűleg az egész eddigi életét teljes tudatlanságban, sötétségben töltötte a pénzt illetően.

Gondolkozzunk el, mi lehet a célja azoknak, akik megszerezték az irányítást a pénz felett? Azt állítják, hogy a pénznek folyamatosan veszítenie kell a vásárlóerejéből, azaz inflálódnia kell. Ha a pénz nem veszít az értékéből az általuk elvárt ütemben, akkor lépéseket tesznek, hogy felgyorsítsák a pénzromlást. Azt állítják, hogy így lehet ösztönözni a fogyasztást, amely szükséges a gazdaság működéséhez.

Ezt a kontrollt arra használják, hogy az embereket rövid távon szükségtelen, nem kívánt túlfogyasztásra ösztönözzék, ez viszont lehetetlenné teszi a hosszú távú megtakarítást. Ennek a mozgalomnak az atyja, J. M. Keynes ezt úgy kommentálta, hogy „hosszú távon úgyis mind meghalunk”.

Hosszú távon viszont lehet, és kell is fejlődni.

Az a helyzet, hogy nem mind halunk meg hosszú távon. Az emberek egyre tovább élnek, egyre tovább lehetünk egészségesek és boldogok, ha lehetőségünk nyílik hosszú távra tervezni. A helyes táplálkozás, a testedzés, a megelőző életmód és az orvostudomány fejlődése alaposan megnyújtja a várható élettartamunkat. Ha meg tudunk takarítani, akkor nem kell aggódnunk a jövő miatt, hogy hogyan tudjuk biztosítani az életfeltételeinket. A visszafogott rövid távú fogyasztás megőrzi a szűkösebben rendelkezésre álló erőforrásokat, és az egész környezetünket a jövőbeli énünk, és minden utánunk születő ember számára.

A hosszú távú gondolkodás újból lehetővé teszi a generációkon átívelő projektek tervezését. Ezek kifejezetten elterjedtek voltak a központi bankok megjelenése előtt. Mostanra viszont megfosztották ettől a világot.

A „mágikus internetes pénz”, ahogyan sokszor hivatkoztak a bitcoinra, megmentheti az emberiséget és a bolygót.

Elképesztően szükségünk van egy olyan pénzre, amely stabil, és lehetővé teszi az emberi tevékenységek koordinálását, a hosszú távra való tervezést. Ez jó az egyéneknek. Jó az egész emberiségnek. Jó az egész bolygónak, a környezetnek.

Ez a pénz a bitcoin.

Senki sem irányítja, és a létrehozásával évszázadokra előre terveztek. A bitcoin az a találmány, amely segítségével kigyógyulhatunk az önpusztító, mohó, embertelen viselkedésből, amelyet a civilizációnkra telepedő sötétség okoz.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.