Miért növekszik a bitcoin vásárlóereje?

Igen, a bitcoin értéke tovább fog nőni, és még nem úszott el ez a hajó. Lássuk, hogy miért mondom ezt!

Dolgozol. Fizetést kapsz. Ebből a fizetésből megvásárolod más emberek munkáját termék vagy szolgáltatás formájában. Itt jön a kérdés: ahogy telik az idő, az általad megkeresett pénzből többet vagy kevesebbet vásárolhatsz? Ha az országod valutáját használod, pontosan tudod a választ.

Az infláció folyamatosan csökkenti a pénzedért kapott értéket. Ez azért van, mert a pénz készlete gyorsabban növekszik, mint ahogy te a munkáddal meg tudod keresni. Szóval egyre több pénzt kell fizetned, de egyre kevesebb értéket kapsz.

Ha pénz helyett nemesfémben, például aranyban tartod a megtakarításaid, elméletileg nem csökken a vásárlóerő, hiszen a nemesfémek kitermeléséhez viszonylag egyenletes mértékű munkára van szükség. Viszont ha bitcoinban tartod a pénzed, a vásárlóerő növekszik, mégpedig sokat. Miért van ez?

Képzeld el, hogy minden, amit a jelenlegi pénzrendszer működéséről, a pénz létrehozásáról tudsz, hirtelen megfordul. Képzelj el egy rendszert, ahol nem lehet csak úgy több pénzt kinyomtatni, nem lehet fedezetlenül létrehozni bármennyit. Épp ellenkezőleg, ahelyett, hogy könnyebb lenne, inkább egyre nehezebben lehet több pénzt létrehozni. Minél többet akarsz nyomtatni, a rendszer egyre több és több munkát igényel ehhez. Mi történik akkor, ha végül már semennyi plusz munka hozzáadásával sem tudsz többet létrehozni adott időközönként, csak az előre meghatározott mennyiséget? Ráadásul az a meghatározott mennyiség egyre csökken? Ha így megfordítjuk a pénz létrehozásának a folyamatát, biztosra vehető, hogy a pénz vásárlóereje az idő múlásával emelkedik, nem pedig csökken.

Ez a rendszer az, amit Bitcoinnak nevezünk.

A Bitcoin fogja az inflációt, és megfordítja. Ha te elkezded pénzként használni a bitcoint, akkor a vásárlóerő csökkenése helyett az ellentétére szavazol. A bitcoin vásárlóereje növekszik, mivel az inflációval ellentétesen működik. Ha egy pénzérme egyik oldala az inflációt jelenti, akkor a bitcoin van a másik oldalon.

Mindenesetre a bitcoin nem az az érme, amelyet dobálni kell. Az az érme, amelyiket választani kell.

Ha a bitcoint választod, többé nem fogsz az inflációtól szenvedni. Részesülni fogsz viszont az ellentétes oldal előnyeiből.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.