Miért nem kell engedély a Bitcoin használatához?

Mi történne veled, ha valaki egyszer csak megtiltaná, hogy hozzáférj a pénzedhez? Történt már ilyen!

A Bitcoin mindenkié. Senkitől sem kell engedélyt kérni, hogy használhassuk. Amikor pedig azt mondom, hogy senki, akkor tényleg senki. Sem most, sem később.

A Bitcoint nem érdekli a neved. Nem érdekli, hogy férfi vagy-e vagy nő, nem érdekli az életkorod, a fizetésed, a nemzetiséged, politikai irányultságod, hogy szabályosan vezetsz-e, van-e adósságod, vagy befektetésed, egyszerűen semmit sem akar tudni rólad. Létre tudsz hozni magadnak egy jó nagy, véletlenszerű számot? Gratulálunk, képes vagy használni a Bitcoint! Ha számítógépen vagy mobilon olvasod ezeket a sorokat, akkor bizony létre tudsz hozni ilyen számot.

Valaki másnak akarsz bitcoint küldeni? A Bitcoin róluk sem akar tudni semmit. A Bitcoinnak nincs főnöke, így nem kell engedélyt kérni senkitől semmire. Hogy miért ilyen a Bitcoin? Pontosan úgy lett felépítve, hogy ne legyen szükség semmiféle intézmény engedélyére, és azok jogutódjaira sem.

A Bitcoin mindig, mindenhol, mindenkinek működik. Éppen Zimbabwéban vagy? Akkor is tudod használni. Még 200 évig akarsz az Antarktiszon élni? Ott is működni fog. Országok jönnek, mennek, cégek jönnek, mennek, törvényhozók jönnek, mennek. A Bitcoin viszont mindig itt lesz, és mindenkitől függetlenül használható lesz.

Hogyan tudja biztosítani a Bitcoin, hogy a felhasználói engedélymentesen használhassák? Úgy, hogy a rendszerben nem is léteznek felhasználók. A hálózat mindössze annyit tud, hogy bitcoinok vannak egy úgynevezett publikus kulcson, azaz valójában egy publikus kulcs segítségével létrehozott bitcoin-címen. Publikus kulcsot, és a hozzá tartozó, titkos privát kulcsot pedig bárki létre tud hozni magának.

Valójában, ha te úgy döntesz, hogy generálsz magadnak egymillió publikus kulcsot, privát kulcsokkal együtt, a Bitcoin hálózatának fogalma sem lesz róla, hogy te egyetlen személy vagy, vagy éppen egymillió különálló személy. A rendszer nem is tudja, hogy léteznek emberek. A Bitcoin csak annyit akar tudni, hogy az általad elköltött bitcoinokat tartalmazó publikus kulcsnak a privát fele is nálad van. Ennyit kell a tárcaprogramodnak bizonyítania, semmi mást.

Nem akarja tudni, hogy ki vagy, mit vásárolsz, miért küldesz coinokat, hol találni a címzettet, semmi ilyesmit. Ez a gondolat még akár kényelmetlen is lehet. Akkor ezek szerint a bitcoint a bűnözők is használhatják? Utálom, hogy nekem kell ezt megosztanom veled, de valójában a bűnözők bármilyen fajta pénzt használhatnak. Sőt, a helyzet az, hogy a Bitcoin 2009-es indulása előtt is léteztek már bűnözők. Ráadásul a világ számos pontján a legnagyobb bűnözők zsarnokként irányítanak egész országokat, és ártatlanokat bélyegeznek meg vétkesként.

A Bitcoin nem foglal állást. Nem tudja, hogy léteznek emberek, és azt sem tudja, hogy nekik hülye ötleteik támadhatnak, például a bűnelkövetés. Egyetlen szabály betartását ellenőrzi. Ha bitcoint akarsz elkölteni, akkor rendelkezned kell a címhez tartozó privát kulccsal. Ez a szabály pedig nem fog változni, mivel a fizika törvényeiben gyökerezik.

Ezért van az, hogy a bitcoin az pénz, mindenkinek, mindenhol, mindig, mindörökké. A Bitcoin elfogad minden rasszot, életkort, nemet, minden jövedelmi kategóriát, vallást, hátteret. Nincs többé rendszerszintű előítélet. Emiatt fogja rengeteg ember önként választani a bitcoint, és minél többen választják, annál jobb pénzzé válik.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.