Miért a fizika törvényei szabályozzák a Bitcoint?

Egy hasonlat, amelyből megértheted, hogy a természet törvényei miért teszik jobb pénzzé a bitcoint az ember által alkotott törvényeknél.

A német autópályákon nincsen sebességhatár, legalábbis nem mindegyiken. Hogy az autók ott mekkora sebességgel haladhatnak, nem jogszabályoktól, hanem a fizika törvényeitől függ. Így a németek hamar kitalálták, hogyan tudnak gyors autókat készíteni. Gyors városi autókat, gyors családi autókat, gyors terepjárókat, teherautókat, stb. De emellett az autóik biztonságosak is, mivel senki sem akar meghalni, miközben siet valahová. A jogszabályok hiánya miatt a német autók gyorsabbak, biztonságosabbak, és jobbak, mint azok, amelyeket szigorú sebességhatárral és biztonsági előírásokkal rendelkező országokban gyártanak.

Pontosan ugyanez az oka annak is, hogy a bitcoin a világ legjobb pénze. Nincs kormányzat, amely megmondhatná a Bitcoinnak, hogy milyen szabályokat kell betartani, és nem tudják kényszeríteni sem. A Bitcoin működési mechanizmusa a fizika törvényein alapul. Ezek örök, állandó törvények. Ezek nem tekintetes urak által megalkotott szabályok, amelyeket aztán időről időre megváltoztatnak, például ilyen-olyan bizottságok, valamilyen magasztos cél mögé bújva, de valójában csak a saját hasznukat lesve.

Ahogyan a német autógyártóknak meghatározott elképzelése van a biztonságról és a sebességről, úgy a Bitcoinnak szintén megvan a célja a biztonság és a sebesség elérésével. A Bitcoin a pénzügyek területén hozza el számodra a biztonságot, hiszen lehetővé teszi, hogy csak te tudj hozzáférni a pénzedhez. Ehhez egy elképesztően nagy, véletlenszerű számot használ, amely aztán egyfajta „számlaszám” lesz számodra. A fizika törvényei pedig biztosítják, hogy senki sem tudja kitalálni a számlaszámodat, még ha az egész bolygót is egy hatalmas számítógéppé változtatja, hogy ezen a feladaton dolgozzon.

A sebesség terén a Bitcoin nem akar túlságosan remekelni. Ehelyett inkább tartani akarja az adott ritmust, következetesen. Ez az egyenletes sebesség teszi lehetővé, hogy átlagosan 10 percenként létrejöjjön egy új blokk. Ezt pedig a fizika törvényei kényszerítik ki. Ha a világ összes energiáját arra fordítanánk, hogy ezt felgyorsítsuk, legfeljebb 2016 blokk múlva a hálózat behúzza a féket. Ha pedig valahogy le tudnánk lassítani, akkor a Bitcoin beletaposna a gázba, és újból elérné a 10 perces blokkidőt. Ezt pedig semmiféle kormány által hozott törvény nem változtathatja meg.

Ez az átlagos blokkidő két dolog kombinációján alapul. Az egyik a fizikai világban elvégzett tényleges munka, az úgynevezett Proof of Work hashelés, a másik pedig a programkódba beleírt nehézségi igazítás, az új blokkok létrehozásához szükséges energia változtatása 2016 blokkonként.

Ezt a mechanizmust pedig nem befolyásolhatja sem törvényhozó, sem hacker, sem tüntető, sem bank, vagy kormányzat, sem cég, sem hadsereg. Semmi. Ez a rideg valóság.

Szóval, ha a megtakarításaidat inkább a fizika törvényeivel védetnéd, a bürokraták és a politikusok ígéretei helyett, a Bitcoin a helyes választás. A fizika örökös és konzisztens törvényein alapulva a Bitcoin garantáltan nem szegi meg az ígéreteit. Ehhez pedig nem kell megbízni semmiféle ideiglenes szervezetben, legyen az központi bank, politikai párt, vagy akár nemzetállam. A Bitcoin örökkévaló.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.