Miért vezet gazdasági stabilitáshoz a Bitcoin?

Sokan arra figyelmeztetnek a bitcoinnal kapcsolatban, hogy túl volatilis, túl nagy az árfolyam kilengése. Ezek a figyelmeztetések mellőzik a lényeget. Hosszú időtávon nézve a bitcoin elképesztően stabil, és végül kifejezetten nagy gazdasági stabilitást hoz majd a világnak, mivel előre jelezhető, megbízható, és transzparens.

A bitcoin elképesztően volatilis, legalábbis ezt mondják az újságírók, a közgazdászok, és a bankárok. De tényleg az lenne?

Ha egy hajón vagy, amelyet a viharos tengeren a hullámok csapkodnak, a parton lévő világítótorony úgy tűnik, mintha ugrálna a szemed előtt, holott csak a hajó mozog. A bitcoin olyan, mint a világítótorony.

Ez a stabilitás.

A Bitcoin működése rendkívül stabil. A coinok a meghatározott ütemterv alapján kerülnek forgalomba, ez a mennyiségi szabály pedig a kezdetek óta működik. Az elmúlt nyolc év során egyetlen alkalommal sem volt üzemszünet a hálózatban, és az indulás óta eltelt bő évtized során is csak kétszer fordult elő, hogy hálózati lassulás volt. Ezek során is megmaradt viszont minden kritikus funkció, mint amilyen például a decentralizáció, és újrainduláskor még erősebbként folytatta a rendszer.

Mindegy, hogy a kritikusai mit mondanak, a Bitcoin minden ígéretét betartotta:

  • Nem lehet kétszer elkölteni ugyanazt a bitcoint.
  • A készlet növekedési rátája előre ismert, és stabil.
  • A coinok tulajdonosait senki sem tudja meggátolni a pénzük használatában.
  • A világon bárki használhatja a Bitcoint.
  • A világon bárki ellenőrizheti egy egyszerű, olcsó számítógép segítségével a rendszer működésének minden egyes elemét, senkinek sem kell elhinni semmit.

Nincs kivétel. Ezek után miért is neveznénk volatilisnek?

A Bitcoin elfogadottságának a növekedésével növekszik a stabilitása is.

Mikor a kritikusok volatilisnek nevezik a bitcoint, az nem számít panaszkodásnak. Egyszerűen megállapítják, hogy a stabilitás jobb, min a volatilitás. Ez pedig nagyon is igaz. Viszont hibásan határozzák meg a stabilitást. A Bitcoin, mint rendszer, mint hálózat, elképesztően stabil és megbízható, ahogy ezt már olvashattad az előzőekben. Ezért győz meg egyre több embert, intézményt, és vállalkozást, hogy kezdjék el használni, egyre nagyobb mértékben.

Ahogyan a Bitcoin elterjedése nő, a dollárban számolt árfolyama is növekszik, ezzel pedig együtt jár a rövid távú árfolyam-ingadozás. A piacoknak be kell árazni az aktuális helyzetet, és eldönteni, hogy mennyit is ér ez az egész.

Mi számít volatilisnek a hagyományos pénzek esetén?

A nemzetek által kibocsátott, úgynevezett fiat pénzek között a legrosszabbak az összeomlóban lévő országok pénzei. A venezuelai bolivár például a dollárban számolt vásárlóerejének a 99%-át elvesztette alig egy év leforgása alatt. Ugyanebben az egy éves periódusban még az angol font is 17%-ot lengett ki a dollárhoz képest.

Ha a nemzeti valutákat akarjuk a stabilitás szabványaként használni, akkor láthatjuk, hogy meg sem közelítik a Bicoin értékajánlatát. Egyik esetében sem tudható előre a készlet változása, és a legtöbb valuta, ide értve a dollárt is, hatalmas mértékben növelte a készletét az elmúlt időszakban.

Egyik sem tud ellenállni a hatóságok, hivatalok lefoglalási törekvéseinek. Egyik sem biztosít korlátlan használati jogot a tulajdonosainak. A pénzhasználóknak azonosítani kell magukat, és meghatározott értékhatárokhoz meghatározott szabályok tartoznak. Egyiket sem használhatja a világ összes polgára, sőt, sok esetben teljes országok szerepelnek tiltólistán. Ráadásul egyiket sem lehet független felek által auditálni. Elég valószínű, hogy még maguk a kibocsátók sem rendelkeznek pontos adatokkal, hogy mennyi is létezik az adott valutából összesen.

A bitcoin útközben van, a volatilitásból az előre jelezhetőség, átláthatóság irányába. Nem meglepő hát, hogy egyre többen választják pénzként a nemzeti valutákkal szemben. A folyamatosan fejlődő természete egy jó alapot nyújt a világ és az emberek számára, amely segítségével megbízhatóan lehet értékeket cserélni téren és időn keresztül.

Ez a megbízhatóság az, amely nagyobb világgazdasági stabilitást fog eredményezni.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.