Miért a Bitcoin a legbefogadóbb rendszer a világon?

Hogyan oldja meg a Bitcoin, hogy ne hasson rá az emberi elfogultság, amely diszkriminációhoz vezethetne? Mit jelent ez a teljes elfogadás a bitcoin elterjedésére és az értékére nézve?

Az elfogadás jó dolog, csak nem könnyű. A diszkrimináción való túllépés megnyerhetetlen harcnak tűnik. Egyik esetet halljuk a másik után, hogy erős, befolyásos szervezetek hogyan diszkriminálják az embereket, jogtalanul és igazságtalanul. Mindenki tudja, hogy ez probléma, hogy egyáltalán nem jó ez így, mégsem tudjuk, hogy hogyan lehetne megoldani.

Beszélünk róla, elítéljük, néha tüntetünk, törvényeket hozunk, és igyekszünk betartani ezeket, hogy megszűnjön a diszkrimináció. De tudjuk, hogy az emberi esendőség miatt sosem lehet majd teljesen eltűntetni ezt azokról a helyekről, ahol emberek irányítanak.

A Bitcoint viszont senki sem irányítja.

A Bitcoin a legegyszerűbb megoldást választotta, hogy kiküszöbölje az emberi diszkriminációt. Kiveszi az irányítási rendszerből az emberi befolyást, amely beleszólhatna, hogy ki férhet hozzá a hálózathoz, és ki nem. A hálózat úgy van felépítve, hogy semelyik ponton ne lehessen befolyásolni, manipulálni. Ha a bitcoinok küldéséhez szükséges matematikai követelmények teljesülnek, a tranzakció megtörténik. Mivel senkinek sincs olyan szerepköre a rendszerben, ahol diszkrimináció léphetne fel a hozzáférés, a használat során, a Bitcoin ellenáll az emberi elfogultságnak.

A Bitcoint így bárki használhatja.

Mivel nincs főnök, nincs felsőbb irányítás, senki sem zárhat ki senki mást a rendszerből. Ezért tényleg bárki használhatja. Nem létezik a világon még egy ilyen dolog, amely ennyire széles körűen nyitva áll mindenki előtt. A Bitcoin a világ legbefogadóbb rendszere.

Nincs szükséged meghívóra. Nem szükséges egy meghatározott helyen élned. Nem kell hozzá lakcím, és nem kell hozzá fényképes személyi igazolvány. Bármilyen korú, nemzetiségű, nemű lehetsz. Még csak nem is kell elárulnod magadról semmit, hogy használhasd a Bitcoint. Egyetlen dolog szükséges, futtatni egy szoftvert, egy számítógép-programot. Illetve valójában még ez sem szükséges, de fokozottan ajánlott.

A legértékesebb pénznek kell a legelterjedtebbnek lennie.

Senki sem kényszeríthető, hogy a bitcoint használja. Bárki jöhet, vagy mehet, kedve szerint. Mindenki, aki használja a bitcoint, önkéntesen döntött úgy, hogy ezt teszi. A szabad akaraton alapul a használata. Mivel a világ összes lakosa számára nyitva áll a kapu, napról napra egyre többen használják. A nem túl távoli jövőben a bitcoin lesz a világ legszélesebb körében használt pénze.

Hogy miért? Mert minél elterjedtebb, annál értékesebbé válik. Ahogy egyre értékesebbé válik, egyre több dologra lesz majd használható, így még több ember számára lesz majd vonzó, még jobban elterjed majd. Ez a ciklikus ismétlődés pedig egy öngerjesztő kört hoz létre, növelve mind a felhasználók számát, mind a bitcoin értékét.

Mivel nincs korlátozva, hogy ki férhet hozzá, a határ a csillagos ég, hogy a bitcoin valójában bármekkora értéket el tud érni.

Nem kell hozzá sok idő, hogy a legbefogadóbb rendszer a legelterjedtebbé, legértékesebbé is válhasson. A diszkrimináció, a befogadás problémájának a megoldása így még az először gondoltnál is több értéket fog nyújtani nekünk.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.