Miért kellene egyáltalán törődnöd a bitcoinnal?

Törődsz a pénzzel? Törődsz az emberiséggel? Ha igen, akkor a bitcoinnal is kellene.

A pénz mindig is hozzá tartozott az emberi civilizációhoz, és azzal együtt fejlődött. A történelem hajnala óta létezik. Ahogy a társadalmak fejlődtek, úgy a pénz is hasonlóan változott. Ami először színes kagylóhéj, gyöngy, vagy éppen kristály volt, kis idő elteltével már aranyból vert érme lett. Mára az állami kibocsátású papírpénz, vagy a digitális egyenleg a legelterjedtebb pénz. Ezt ismerjük, ez van kibocsátva valamilyen állami hatóság által, a dollár például az Egyesült Államokban, az euró az EU-ban, vagy a pesó Mexikóban.

Minden alkalommal, amikor a pénz megváltozik, el tudod képzelni, mi történik azokkal, akik nagy mennyiséget birtokolnak a régi típusból. Vagyonos emberekből értéktelen kagylók, értéktelen érmék, vagy éppen értéktelen papírfecnik tulajdonosaivá változnak.

Most pedig egy ilyen változás zajlik.

Nem a bitcoin okozza. Azért történik, mert az általunk használt pénz elvesztette az integritását, a megbízhatóságát, és az emberek lázasan keresik az alternatívákat. Néhány esetben már nagy, nemzetek által kibocsátott pénzek is elbuktak, vagy éppen elkezdődött az összeomlásuk.

De most itt van a bitcoin. Itt van, és egymás után, egyre többen és többen választják önkéntesen, mint pénzt. Néhányan azért választják, mert a rendszere nem manipulálható. Néhányan azért választják, mert egyre értékesebbé válik. Mások azért, mert hosszú távú gazdasági stabilitáshoz vezet az elterjedése. Számtalan oka lehet, hogy valaki miért dönt a bitcoin mellett. Mindegy milyen okból, de egyértelműen egyre többen döntenek mellette.

Neked is van választásod.

Letagadhatod, hogy ez történik. Ha így teszel, azt kockáztatod, hogy a végén úgy maradsz, mint azok, akik egy marék kagylót tudtak csak végül felmutatni, mikor a többiek áttértek egy másik fajta pénzre. De dönthetsz úgy is, hogy utánanézel, mi zajlik a világban, informálódsz, és ez alapján cselekszel. Ha így teszel, akkor együtt tudsz fejlődni a civilizációnkkal és a pénzünkkel, alkalmazkodni tudsz.

Rájössz, hogy valójában nagyon is törődsz a pénzzel. Nem arra gondolok, hogy erősen vágysz a hatalmas vagyonra. Arra gondolok, hogy törődni kezdesz a pénzzel, mert a pénz létfontosságú alapeleme minden működő, egészséges, fejlődő és stabil civilizációnak. Mikor pedig erre rájössz, azt is megérted, hogy a bitcoin a lehető legjobban megtervezett pénz, amely egy ilyen civilizációt szolgálhat.

Ezért fogsz végül törődni a bitcoinnal.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.