Miért több a bitcoin, mint egy egyszerű pénznem?

Ne úgy gondolj a bitcoinra, mint egy új pénznemre! Gondolj rá úgy, mint egy pénzre, amely előtt nincs korlát, nincs határ, és senki sem irányíthatja!

Az autókról kiderült, hogy jóval többek egyszerű szállítóeszközöknél. Az autók nem egyszerűen csak lecserélték a lovakat meg a szekereket. Ehelyett az autókkal elérkezett a mobilitásnak az a korszaka, amelyben milliárdok számára nyílt lehetőség, hogy előtte elképzelhetetlen módon utazzanak gyorsan, biztonságosan, és gyakorlatilag bármikor. Ezzel megugrott a meglátogatható helyek száma, mivel az autókkal számos új hely jöhetett létre, és indulhatott fejlődésnek. Az autók felszabadították az embereket, és alapjaiban változtatták meg az életünket. Megváltoztatták a világot.

Az első időszakban viszont nem teljesen volt tiszta, hogy mi is történik éppen, mihez vezet ez az egész. Az autók még nem voltak gyorsabbak a lovaknál. Ráadásul lovakból sokkal, sokkal több volt. Az utak sem voltak jók az autóknak, és autópályák sem léteztek. Idővel ez persze megváltozott.

Most a bitcoinon van a sor, hogy megváltoztassa a világot. Ugyanaz történik vele is, mint az autókkal. A bitcoin egy rendkívül jelentős fejlesztést képvisel a pénzek, a pénzügyek előző típusaival szemben, minden elképzelhető vonatkozásban. Biztonságos, korlátozott készletű, és bárki számára hozzáférhető. Előre jelezhetően működik, auditálható, ellenőrizhető, és felosztható. Egyszerű, de egyben nagyszerű is.

Ahogyan az autók számára is kiépült idővel az infrastruktúra, az utak, töltőállomások, szerelőműhelyek, és így tovább, a bitcoinhoz is felépül ez, ez pedig át fogja alakítani a civilizációnkat. Egyszer csak az autók is ott voltak mindenhol, és egyszer csak a bitcoin is ott lesz mindenhol. Instant és olcsó fizetési, pénzküldési lehetőséget fog nyújtani mindenkinek, eddig elképzelhetetlen módon megkönnyítve az emberek, cégek, szervezetek között kapcsolatokat, interakciókat. Ez az átalakulás fel fogja szabadítani az emberiséget azok alól a korlátok alól, amelyeket a pénz hozott létre.

Megszabadít minket attól, hogy különböző intézményekre kelljen rábízni a pénzünket. Megszabadít az inflációtól, amely elveszi a pénzünk, a megtakarításaink vásárlóerejét, és egyben az azonnali túlfogyasztásra ösztönzi az embereket, amely mind ránk, mind a bolygóra nézve káros. Megszabadít a drága jutalékoktól, ha határokon átívelve akarunk pénzt küldeni. Megszabadít a bankok nyitvatartási óráitól, a minimum letétektől, az adósságspiráltól, és gyakorlatilag bármilyen korláttól, amely ma a pénzzel kapcsolatos. Megszabadít a jelenlegi pénzrendszerünk hátrányaitól.

Mire a bitcoin eléri a tömeges elfogadottságot, a civilizációnk számára ez akkora ugrást fog jelenteni, mint amekkorát a mai technológiai szint jelent a lovak és szekerek idejéhez képest. Ahogyan az autók is, a bitcoin is számtalan új ötlet előtt nyitja majd meg az utat, amelyek eddig nem voltak életképesek, vagy esetleg nem is lehetett elképzelni őket. Ne korlátozd magad arra a nézőpontra, hogy a bitcoin csak egy újabb fajta pénz. Fogd fel úgy, hogy egy világot megváltoztató találmány. Mert az.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.