Miért teszi erősebbé a Bitcoint minden támadás?

A Bitcoin folyamatosan erősödik annak ellenére, hogy állandóan támadás alatt áll, egyre erősebb ellenfelek által. Mindenesetre ezek a támadók nem maradnak ellenfelek túl sokáig.

A Bitcoin szereti, mikor megtámadják. Különösen azt szereti, amikor végleg le akarják kapcsolni. Az is tetszik neki, amikor be akarják tiltani, vagy lecserélni „valami jobbra”. Mikor felmerül a kérdés, hogy a Bitcoin támadás alatt van-e, a valódi kérdés nem az, hogy sikerül-e végezni a hálózattal. A kérdés az, hogy ez a támadás mennyire teszi majd nagyobbá, erősebbé, jobbá, és még értékesebbé a Bitcoint?

A Bitcoin terhelés ellenében növekszik. Eleve úgy lett létrehozva, hogy ellen tudjon állni azoknak a támadási formáknak, amelyek azonnali véget jelenthetnek egy ember, egy cég, vagy egy ország számára. Igen, a Bitcoin kibírna egy nukleáris csapást is. Emellett fejleszteni is tudja a védelmét, olyan újdonságokkal előrukkolva, amelyek előzőleg nem léteztek. Új funkciókat lehet hozzáadni, mivel a Bitcoin egy számítógép-program, és kifejezetten ösztönzi a bitcoin-tulajdonosokat, hogy gondoskodjanak a védelemről.

A Bitcoin a világ legjobb gladiátora. Minden egyes támadás teljesen nyíltan, az egész világ szeme láttára történik. Minden esetben, mikor a Bitcoin kivédi a támadást, az egész világ a szemtanúja, hogy a hálózat még egy újabb dolog ellen is védett. Ennek az eredményeképpen a megfigyelők láthatják, hogy a Bitcoin még annál is erősebb, mint gondolták. Ezért néhányan, akik eddig nem használták, elkezdik használni a bitcoint. Akik használták már előtte is, még többet használják. Ez pedig értékesebbé teszi a bitcoint. De ha a bitcoin értékesebbé válik, újabb támadás célpontjává válik, és ekkor kezdődik előről az elkerülhetetlen győzelemmel végződő dicső harc.

Amikor pedig a támadás elkövetői, vagy azok támogatói szembekerülnek a Bitcoinnal, a hálózat nem utasítja el őket, mikor a támadás véget ér. A Bitcoin a szövetségeseit és az ellenfeleit is barátként kezeli, mindenki használhatja, és mindenkivel békét köt, még azokkal is, akik támadják. A Bitcoinnak nincs előítélete senkivel szemben sem, még az ellenségeit is ugyanúgy kezeli, mint mindenki mást.

A Bitcoin növekszik a támadásoktól.

A legjelentősebb növekedési faktor a Bitcoin esetében az, hogy időről időre bizonyítja az ellenálló-képességét, alkalmazkodó-képességét a támadások kivédésére. Mostanra elég sok cég és vállalkozás elkezdte a tartalékait bitcoinban tartani, pontosan emiatt. Egykor még akár hangosan hirdethették is, hogy a Bitcoin halott, vagy mindjárt elbukik. Sokan számítottak erre, hiszen sokan aktívan támadták, és az ügyfeleiket is próbálták megakadályozni a hozzáférésben. Persze, hogy várták a bukását.

A Bitcoin minden várakozásra rácáfolt, és az intézkedések nem a hálózatnak, hanem a támadónak okoztak veszteségeket. Így inkább csatlakoztak, ezzel pedig a Bitcoin még értékesebbé, még elterjedtebbé vált általuk.

Ez az emberekre is igaz, akik befektettek a Bitcoin versenytársaiba, vagy éppen ők fejlesztették ki ezeket. Nem tudják, vagy inkább nem is akarják megismételni a Bitcoin egyedi funkcióit, de a Bitcoin képes alkalmazni az összes létező fejlesztést, amelyet ellene hoznak, vagy amellyel lecserélnék.

Nem minden csatát nyert meg könnyen és egyszerűen a Bitcoin. Kemény időket is megélt, és néha a csatákban vesztésre állt. Sokak véleménye szerint a legnagyobb ütközet az volt, amikor a rendszeren, a hálózaton belül néhány nagyon is erős és befolyásos személy, szervezet el akarta árulni a közösséget, és a saját kedvükre formálni a Bitcoint. De még ebben a rettenetes helyzetben is állta a sarat a Bitcoin, és bebizonyította mindenkinek, hogy még egy ilyen támadásnak is ellen tud állni. Minden bitcoin-tulajdonos számára egyértelművé vált, hogy ilyen támadást sem érdemes a továbbiakban indítani.

Támadd a Bitcoint, légy szíves!

Ezzel a fejezettel nem akarok senkit sem eltántorítani, hogy egy esetleges jobb haditerv birtokában támadja meg a Bitcoint. Sőt, kérlek, támadj, ha lehetőséged van rá, és ne fogd vissza magad!

Ez a legjobb, ami a Bitcoinnal történhet.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.