Miért átverések a bitcoin másolatai?

A kriptopénzek központi problémája a bizalom, és az, hogy ne legyen szükség rá.

Üdvözlet az újoncoknak. Nyilván hallottál már a bitcoinról, és arról is, hogy rengeteg pénzt csinálhatsz vele, de ugyanígy veszíthetsz is. Ebben a fejezetben körbejárjuk, hogy hogyan tudod elkerülni a veszteséget egyszerűen azzal, hogy elkerülöd a legnagyobb átveréseket, amelyek el akarják venni a bitcoinod. Ez az átverés az, amit kriptó néven ismerünk.

A Bitcoin létrehozása elképesztő zsenialitásról tanúskodik, és egy nagyon értékes végső célt követ. Egy stabil, és a világon bárki számára használható pénz fenntartását. A Bitcoin viszont bonyolult, új dolog, ráadásul a pénzről szól. Ez ideális tereppé teszi a paraziták számára, amelyek ki akarják csalni az emberek pénzét.

A Bitcoint nem lehet korrumpálni, szóval a csalóknak úgy kell becsapni az áldozataikat, hogy valamilyen más, bitcoint másoló dolgot vetetnek meg velük. Ezeket a másolatokat összefoglalóan kriptónak, kriptopénzeknek nevezik. Sajnos nagyon sokszor sikerrel is járnak, és a tapasztalatlanabbakból, a saját reményeik szerint jövőbeni bitcoin-tulajdonosokból ki tudják húzni a pénzüket, valami teljesen értéktelen másolat segítségével.

Ha új vagy a területen, hogyan tudnád megállapítani, hogy a különböző állítások igazak-e? Honnan tudhatnád, hogy az újabb, jobb, technológiailag fejlettebbnek mondott, vagy egyszerűen csak a Bitcoinhoz hasonló kriptó tényleg az, aminek mondják?

Nem könnyű dolog, de a Bitcoin közösségében a kezdetek óta van egy mondás, amely mindennek az alapját szimbolizálja. „Ne bízz, hanem bizonyosodj meg!” A Bitcoin esetében minden egyes dolgot, minden apróságot le tud ellenőrizni bárki, emiatt korrumpálhatatlana hálózat.

A csalók módszere, hogy hamis, vagy irreleváns állításokkal próbálják elcsábítani az embereket. Ezután elérik, hogy a pénzükért cserébe inkább a saját hamis tokenjeiket vásárolják meg, bitcoin helyett. Kifejezetten érdekes, hogy a legtöbb csaló csak bitcoinért cserébe adja neked a tokeneket, ez azért elég sok minden elárul. Éppen emiatt a legtöbb kriptó mögött van egy karizmatikus, kiváló szónoki képességekkel rendelkező karakter, aki mindent megtesz, hogy elnyerje az emberek bizalmát. Ez lehet bárki, egy ifjú zseni, aki menő technológiai zsargont használ a beszédeiben, egy libertariánus lázadó, egy öltönyös fickó megnyerő akcentussal, vagy valaki, aki egy fantasztikus filmben szereplő varázslóra hasonlít. Ha van bárki, aki úgymond a főnök, az az ember a te károdra fog pénzt keresni. Valószínűleg ő hozta létre a tokeneket, amelyeket el akar adni neked.

Bármely kriptó, amelynek van szóvivője, vezetője, vagy egy cég mögötte, meg kell, hogy bízzon ezekben az emberekben. Ezért vásárlóként neked is meg kell bíznod bennük.

Emiatt ezek a kriptók nélkülözik a Bitcoin első és legfontosabb tulajdonságát, amely az egész rendszer alapját adja, hogy ne lehessen emberi közreműködéssel korrumpálni, manipulálni. A Bitcoin nem ad lehetőséget az emberi beavatkozásra.

Bármelyik kriptó, amelyik azt mondja, hogy jobb és fejlettebb a Bitcoinnál, mert újabb nála, egyszerűen el akarja fedni a legfontosabb tulajdonságot. Az újdonságok, technológiai fejlesztések nem számítanak, mert ezen a területen a legfontosabb, és egyben a legszükségesebb dolog, hogy ne legyen szükség bizalomra. Az a kriptó, amelyik mégis a bizalmon alapul, az nem fejlettebb a Bitcoinnál, hanem rosszabb nála, hiszen visszalépést jelent a jelenlegi, régóta létező pénzügyi technológiák irányába. Emiatt az ilyenek nem a fejlődés következő lépcsőfokát képviselik a Bitcoin után, hanem vissza akarják taszítani a világot a Bitcoin feltalálása előtti állapotba.

A Bitcoinnak nincs szóvivője, vezetője, vállalata. A Bitcoin senkitől sem vár bizalmat. Ez az egyik legzseniálisabb dolog benne, a rendszeréhez nem szükséges az emberek közötti bizalom. Ezért hivatkoznak sokan a Bitcoinra bizalommentes hálózatként. Elolvashatod a Bitcoin white paperjét, az eredeti dokumentációját, és ezzel a kis erőfeszítéssel megértheted, hogy hogyan éri el a rendszer a bizalommentességet. Ezt pedig egyik másik kriptó sem biztosítja, mivel mindegyik a bizalmon alapul.

De nem kell megbíznod a szavamban. Bizonyosodj meg róla magad!

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.