Miért és hogyan használ energiát a Bitcoin?

Itt a magyarázat, ha meg akarod érteni, miért használ energiát a Bitcoin.

Hallhattad már, hogy a Bitcoin rengeteg energiát használ. Ez igaz.

Azt is hallhattad, hogy ez pazarlás, és értelmetlen. Ez viszont nem igaz.

De akkor miért, és hogyan használja el ezt az energiát a Bitcoin?

A hálózat arra használja az energiát, hogy biztosítsa, minden egyes csomópont ugyanazt a hiteles főkönyvet futtatja. A blokkláncként ismert tranzakciós történet nyomon követése, az adatok tárolása szinte semennyi energiát sem igényel. Az energia ahhoz kell, hogy tudjuk, senki sem tudja visszamenőlegesen megváltoztatni a tranzakciókat, és adott időintervallumban mindössze egyetlen új blokk jöhet létre, amelybe a friss adatok kerülnek.

Nézzük meg egy példán keresztül! Ha neked van bitcoinod, akkor azt valaki elküldte, átutalta neked. Ez a tranzakció rögzítve van a blokkláncon, amely nem más, mint egy nyilvántartás, hogy melyik bitcoin éppen kinél van. Ha valakinek lehetősége van átírni a tranzakciókat, akkor a te bitcoinod akár el is tűnhet a tárcádból. Hiszen csak ki kellene törölni az utalás tényét. Ez a válasz első része. Erre kell az energia, hogy ne lehessen törölni, átírni a tranzakciókat.

Hogyan használja ezt az energiát? A Bitcoinnak olyan digitálisan tárolt nyilvántartást kell vezetnie, amelyet nem lehet megváltoztatni utólagosan. Ezt úgy tudja elérni, hogy szó szerint energiát kell elégetnie minden egyes blokk létrehozásához. Így ha meg akarjuk változtatni a tranzakciós történetet, akkor ahhoz az eredetinél is több energiát kellene elhasználnunk. Nézzünk erről is egy példát!

Tegyük fel, hogy én nagyjából egy éve bitcoint küldtem neked. Valaki ki akarja törölni ezt az utalást, és így elvenni a bitcoinodat. Ehhez az azóta létrejött teljes tranzakciós történetet át kell írni. Ez megoldható, csupán kicsivel több energiát kell ráfordítani, mint amennyit az elmúlt egy évben a hálózat összesen felhasznált, miután az utalás először blokkba került. Ennyi energia elhasználásához kell némi idő is, így egy évnyi adat átírása valószínűleg újabb egy évig tartana. Persze kicsit drága is lenne, hiszen az energia nincs ingyen, az áramért fizetni kell. Valójában fizikailag nem lehetséges ennyi energiához hozzájutni. Ez egy megoldhatatlan feladat.

A Bitcoin tehát azért használja el ezt a rengeteg energiát, hogy egy nem manipulálható főkönyvet vezethessen, amely minden bitcoint nyomon követ, és rögzíti, hogy ki rendelkezik vele.

A Bitcoin mindenkié.

A világon bárki lemásolhatja magának ezt a főkönyvet, folyamatosan naprakészen tarthatja, és biztos lehet benne, hogy hiteles, nem manipulált. A Bitcoin működése egy nagyon is jól ismert matematikai, kriptográfiai eljáráson alapul, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan, nagyon kevés energia felhasználásával ellenőrizhessük, mennyi munka lett befektetve a főkönyv, a blokklánc egyes blokkjainak a létrehozásába. Így bárki meg tud győződni róla, hogy a főkönyv hiteles másolatával rendelkezik. Ez a Bitcoin lekapcsolását is megnehezíti, hiszen világszerte tízezrek működtetik a hálózatot.

De mi az oka, hogy az emberek hajlandóak ennyi energiát elhasználni a Bitcoinhoz?

A bitcoin készlete korlátozott. Összesen legfeljebb 21 millió bitcoin fog létezni, bár mindegyik felosztható százmillió satoshira, ahogyan a dollár centekre. Azért fordítanak az emberek drága energiát a Bitcoinra, mert így lehet hozzájutni az újonnan forgalomba kerülő bitcoinokhoz.

Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a Bitcoin hálózata fizet azért az embereknek, hogy energiát fordítsanak a Bitcoin hálózatára. Ez egyfajta körforgásként működik. A Bitcoin egy limitált készletű pénzt ad cserébe azért, hogy az emberek elvégezzék azt a munkát, amely biztonságossá és limitálttá teszi ugyanezt a pénz mindenki számára, aki használja. Egy egy kifejezetten igazságos rendszer. Ha pedig aggódsz ennek a környezetvédelmi vonatkozásai miatt, olvasd el még egyszer a „Miért válaszd a bitcoint?” fejezetet!

A végkövetkeztetés az, hogy a Bitcoin az energiahasználatnak köszönhetően a történelem legbiztonságosabb pénzét tudja fenntartani. Minden egyes watt energia, amelyet a hálózat elhasznál, arra szolgál, hogy a Bitcoin védekezzen a manipuláció ellen, így a legbiztonságosabb pénzügyi rendszerként működhet.

Ezért az energiafelhasználása nem pazarlás. Az emberiség legmegbízhatóbb pénzét kapjuk cserébe.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.