A Bitcoin létrehozása

Az alábbiakban elolvashatod Yan Pritzker – A Bitcoin létrehozása című könyvét magyarul, letöltés nélkül, online. PDF vagy MOBI, EPUB formátumban pedig itt tudod letölteni:

Tartalomjegyzék

***

BEVEZETŐ

Mikor a többség először hall a Bitcoinról, sokszor még azelőtt véleményt alkot róla, hogy ténylegesen megismerné. Rengeteg az információ a területtel kapcsolatban, az embert könnyen félre lehet vezetni, hogy mi is a Bitcoin, és hogyan működik. Egészen három évvel ezelőttig én is így voltam. Hogy miért döntöttem ennek a könyvnek a megírása mellett? Az elmúlt húsz év során tech startupokat hoztam létre. Minden egyes nap az új technológiákkal foglalkoztam, és elég jó lettem abba, hogy rájöjjek dolgokra. Még így is öt év telt el az első találkozás után, hogy leüljek, és megpróbáljam megérteni a Bitcoint. Úgy érzem, nem csak nekem lehet hasznos, ha kicsi jobban feltárjuk ennek a világot potenciálisan nagyon megváltoztató innovációnak a hátterét.

Először 2011-ben hallottam a Bitcoinról a slashdot.org-on, egy kockáknak szóló híroldalon. Éppen akkor tetőzött az árfolyam, egy hatalmas növekedéssel egészen 30 dollárig emelkedett. Annyit lehetett tudni az egészről, hogy néhányan az interneten összeálltak, hogy egy újfajta P2P fizetési rendszert hozzanak létre. Anélkül, hogy bármi mást tudtam volna róla, hogy hogyan működik, hogyan jött létre, vagy akár arról, hogy hogyan működik a befektetések világa, és milyen ciklikus a piac, eldöntöttem, hogy vásárolok valamennyit, ha idővel növekedne a fontossága. Egy rettenetesen kinéző weboldalt kellett használnom, amelyet úgy hívtak, hogy Mt.Gox, később erről a dollár-bitcoin közötti váltási lehetőségről a csődje miatt lehetett sokat hallani.

Szép lassan végignéztem, ahogy a kezdeti befektetésem elolvad, mikor az ár 30 dollárról egészen 2 dollárig esett. Egy ponton pedig meg is feledkeztem róla, és éltem tovább az életem a startupokon dolgozva, nem is sejtve, hogy mi a helyzet a coinokkal. Azt hiszem a kulcsok egy régi laptop merevlemezén voltak akkor, amely a kacatok között feküdt.

2013-ban hallottam a Bitcoinról ismét, a médiavisszhangja jóval hangosabb volt, és a vásárlási lehetőségek komoly fejlődést mutattak. Már létezett a Coinbase, és legitim vállalkozásnak látszott. A Mt.Gox-hoz hasonlítva ez jelentős minőségbeli ugrásnak számított, és úgy tűnt, hogy ebből a Bitcoinból lehet valami.

Biztos, ami biztos alapon, és még mindig semmit sem tudva a dolog hátteréről, ismét bevásároltam a csúcson. Ezután az 1000 dolláros coinjaim lassan egészen 200 dollárig csúsztak. Ekkor úgy döntöttem, hogy ennyi pénzért nem érdemes törnöm magam az eladással, így inkább nem foglalkoztam a dologgal tovább. Minden energiámat az új cégemre, a Reverb.com-ra fordítottam.

A következő négy év során a Reverb nagyot növekedett, az első számú választás lett a zenészek között. Változást hoztam a világba, és a technológiai vezetője voltam egy gyorsan növekvő tech-cégnek. Azzal foglalkoztam, ami a szenvedélyemnek számított, és nem érdekelt az internetes pénz.

Őszintén be kell vallanom, hogy 2016-ban néztem meg az első videót Andreas Antonopoulos előadásában, amelyik megragadta annyira fantáziám, hogy leüljek, és odafigyeljek rá. Elkezdtem feltenni a fontos kérdéseket. Honnan jön a Bitcoin? Ki irányítja? Hogyan működik? Mi az a bányászat? Milyen hatása lesz a világra?

Elkezdtem elolvasni mindent, amihez csak hozzájutottam, a podcast- és videófogyasztásom napi több órányira nőtt, és másfél évig ezt csináltam.

Végül 2018 elején, miután az árfolyam beállította az új rekordot 20000 dolláron, eldöntöttem, hogy otthagyom a Reverb kötelékét, hogy amennyire tőlem telik, segítsem a Bitcoin elterjedését. Miért döntöttem úgy, hogy elhagyom a nagyon is sikeres saját cégemet, hogy a Bitcoinon dolgozzak? Úgy hiszem, a Bitcoin megjelenése az olyan dolgok közé tartozik, amelyek egyszer történnek egy életben, vagy akár még hosszabb idő alatt.

A Bitcoin sikere ahhoz mérhető fontosságú, mint a nyomtatott sajtó megjelenése, amely decentralizálta az információ előállítását. Vagy akár az internet, amely decentralizálta a tartalomfogyasztást és a kommunikációt, de a több pilléren nyugvó, jelenlegi demokratikus társadalmaink is ilyen dolognak számítanak. Azt remélem, ha megérted, hogy hogyan működik a Bitcoin, meg fogod érteni, hogyan változtathatja meg a világot. A Bitcoin decentralizálja a pénzt, ez pedig olyan új útjait nyitja meg a tömeges együttműködésnek, amelyre az emberiség történelmében még nem volt példa.

A médiában a Bitcoinról főleg az árfolyama kapcsán hallhatsz. Egyik nap egymillió dollárig emelkedhet, aztán másnap egészen nulláig zuhan. Az is lehet, hogy a világ teljes energiatermelését el fogja használni, és 10 éven belül pedig elpusztul miatta a bolygó. Természetesen ezek az állítások nem igazak, ha pedig megérted, hogyan működik a rendszer, remélhetőleg ezt te is belátod. Megérted majd azt is, hogy az árfolyam-lufik miért számítanak a legkevésbé érdekes dolognak a Bitcoinnal kapcsolatban.

Nem célom ezzel a könyvvel, hogy elemezzem a Bitcoin, mint értékálló, stabli pénz ökonómiai szerepét, bár futólag szóba kerül ez is majd egy későbbi szakaszban. Nem fogok a Bitcoinról befektetési szempontból beszélni, és nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy érdemes lenne egy kicsit birtokolni belőle. Ha valakit jobban érdekel ez a téma, akkor ajánlott elolvasni a magyarul is elérhető The Bitcoin Standard című könyvet Saifedean Ammous tollából. Nem fogunk a számítástechnikai részével sem foglalkozni a dolognak, és nem szükséges programozói ismeret, hogy megértsd ezt a könyvet. Ha ez a téma érdekel jobban, akkor az angol nyelvű Mastering Bitcoin Andreas Antonopoulos-tól, illetve a szintén angol nyelvű Programming Bitcoin Jimmy Song-tól lehet a jó választás.

Számomra egyfajta megvilágosodással ért fel, mikor összeállt a kép, hogy a számtalan alkotóelem hogyan formálja a Bitcoin működését. Remélem ezt a tudást sikerül rövid, érthető formában megosztanom veled. Az a célom, hogy felkeltsem a figyelmed, és adjak egy ízelítőt a számítástechnika, a közgazdaságtan, és a játékelmélet hármasából, amelyeknek köszönhetően a Bitcoin talán a jelen korunk legizgalmasabb, legfontosabb találmánya.

Ha megérted, hogyan működik a Bitcoin, rájössz, hogy sokkal többről van szó, mint amennyi elsőre látszik, és lehet, hogy a világ elkövetkező generációinak életére hihetetlen hatással lesz.

Lassan fogunk haladni. Középiskolai szintű matematikai ismereteknél többre nem lesz szükséged, amikor lépésről-lépésre végigmegyünk a Bitcoin létrehozásán. Ez remélhetőleg elég inspirációt fog nyújtani számodra, hogy aztán még mélyebbre merészkedj a nyúl üregébe. Szóval kezdjünk hozzá!

23 thoughts on “A Bitcoin létrehozása

Comments are closed.