A Bitcoin létrehozása – A szabályok

Az alábbi cikk egy fejezet Yan Pritzker – A Bitcoin létrehozása című könyvének magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.

***

KI HOZZA A SZABÁLYOKAT?

Mostanra összeállt az elosztott, működő rendszerünk, amellyel nyilván tudjuk tartani és kezelni a pénzmozgásokat. Nézzük sorban, mit is hoztunk létre eddig:

  • Egy elosztott főkönyvet, amelyről minden résztvevő rendelkezik egy másolattal.
  • Egy lottóhoz hasonló megoldást, amely a Proof of Work és a nehézségi igazítás segítségével megvédi a hálózatot a manipulációtól, és fenntartja a meghatározott kibocsátási rátát.
  • Egy konszenzusos módszert, amely lehetővé teszi, hogy a hálózat minden egyes résztvevője önállóan ellenőrizni tudja a tranzakciós történet hitelességét, egy nyílt forráskódú szoftverrel, a Bitcoin klienssel.
  • Egy azonosító megoldást digitális aláírással, ezzel lehetővé téve, hogy központi szereplők irányítása nélkül hozzunk létre saját bankszámla-szerű fiókokat, amelyekre utalást fogadhatunk.

Nézzük hát meg az egyik legérdekesebb dolgot a Bitcoinnal kapcsolatban! Honnan jönnek a szabályok, ki hozta létre őket, miért kell betartani, és hogyan lehet változtatni rajtuk?

A Bitcoin program

Az előző fejezetekben végigvettük, hogy a hálózat résztvevői mind ugyanazokat a szabályokat követik, és tartatják be. Nem engedik a dupla költést. Figyelnek, hogy megfelelő mennyiségű munka legyen a Proof of Work mögött. Minden blokk hozzá van kötve az előtte lévő blokkhoz, egyfajta láncot alkotva. Megbizonyosodnak arról, hogy a tranzakciók megkapták a helyes aláírást, így tudni lehet, hogy a coinokat a jogos tulajdonosuk mozgatná. Ezen kívül pedig van még néhány pont, amelyet az idők folyamán felvettek a listára.

Azt is mondtuk, hogy a Bitcoin szoftvere nyílt forráskódú. Ezt azt jelenti, hogy bárki belenézhet a kódba, és a saját példányába tetszés szerint beleírhat bármit. De hogyan lehet változtatni a Bitcoinon?

A Bitcoin egy protokoll. A számítógép-programok világában ez azt jelenti, hogy a program bizonyos szabályokat követve működik. Amíg ugyanezeket a szabályokat változatlanul hagyod, addig bármit módosíthatsz, kedved szerint. Mikor azt mondjuk, hogy valaki Bitcoin csomópontot futtat, valójában azt mondjuk, hogy van egy programja, amelyik követi a Bitcoin szabályait. Ez a program kommunikálni tud más csomópontokkal, tranzakciókat hirdethet ki, vagy akár saját részről blokkolhatja az azokról szóló kihirdetéseket, kereshet más csomópontokat, amelyekhez csatlakozna, és így tovább.

A tényleges részletek, hogy ki hogyan implementálja a Bitcoin protokollt, egyéni döntés kérdése. Sokféle változata létezik. Az egyik legnépszerűbb az eredeti, Satoshi Nakamoto által létrehozott Bitcoin Core. Természetesen vannak más változatok is, mások által fenntartva, akár más programnyelven megírva. Mivel a Bitcoin esetében kritikus fontosságú a konszenzus, tehát minden egyes csomópontnak egyet kell érteni abban, hogy mely blokkok érvényesek vagy érvénytelenek, a csomópontok döntő többsége a Bitcoin Core programot használja, hogy elejét vegyék az esetleges programhibák előfordulásának. Valójában az új Bitcoin kliensprogramok legegyszerűbben úgy hozhatók létre, ha elolvasod az eredeti Bitcoin Core kódját, és mindent úgy csinálsz a saját változatodban is, ahogy abban meg van határozva. Még akkor is, ha esetleg hiba van benne.

Ki hozza a szabályokat?

A Bitcoin szabályai bele vannak írva a Bitcoin Core kódjába. De ki dönt ezekről a szabályokról? Miért mondjuk, hogy a BTC készlete véges, ha egyszerűen beleírhatjuk a kódba, hogy ne 21 millió legyen, hanem mondjuk 42 millió?

Egy elosztott rendszerben minden csomópontnak egyet kell érteni a szabályok kérdésében. Ha bányászol, és eldöntöd, hogy átírod a programot, hogy ezentúl neked dupla mennyiségű blokkjutalom járjon, akkor a hálózat összes csomópontja vissza fogja utasítani a blokkjaidat. Rendkívül nehéz megváltoztatni a szabályokat, mert sok ezernyi csomópont futtatja ugyanazt a Bitcoin hálózatot szerte a világon, és mindegyik ugyanazokat a szabályokat tartatja be a többiekkel.

A Bitcoin irányítási, kormányzati modellje nem tűnik logikusnak, főleg azok számára, akik nyugati típusú demokráciában élnek. Az ilyen helyeken szavazatokkal kormányoznak. A többség eldönti, hogy melyek legyenek a szabályok, ezeket törvénybe foglalják, és ezt bármely kisebbségre rákényszerítik. A Bitcoin „kormányzata” viszont sokkal közelebb áll az anarchiához, mint a demokráciához.

Minden egyes ember, aki pénzként elfogadja a bitcoint, eldöntheti, hogy mit tekint bitcoinnak. Ha valaki azt a programot futtatja, amely kimondja, hogy a végső készlet 21 millió, te pedig a saját, házilag írt programodból küldenél neki coinokat, arról a láncról, ahol átírtad a készletet 42 millióra, a coinjaid hamisnak lesznek értékelve, és nem fog megtörténni az utalásod.