A Bitcoin létrehozása – Tárcák

Az alábbi cikk egy fejezet Yan Pritzker – A Bitcoin létrehozása című könyvének magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.

***

Tárcák

Egy Bitcoin-számla létrehozása nem több, mint egy 256 bites kulcspár létrehozása. Mivel több ezer, vagy akár több millió számlát is létrehozhatunk, érdemes valahogy menedzselni ezeket. A Bitcoin esetében ezek az úgynevezett tárcák, ezek kezelik a kulcsainkat. Ez lehet egy darab papír is akár, de lehet egy kifejezetten erre szolgáló hardver is.

A Bitcoin első változata, amelyet Satoshi publikált, egy szoftvertárcát is tartalmazott. Ez tárolja a kulcsaid, címeket generál neked, és küldésnél a megfelelő UTXO-kat választja ki, hogy a kívánt mennyiséget utalhasd.

A bankod által kiadott opciókkal ellentétben, amely lehet egy webes vagy mobilos app, közvetlenül a banktól, a Bitcoin egy teljesen nyílt rendszer. Emiatt több tucatnyi különböző tárca létezik már, ezek nagy része nyílt forráskódú, emellett számos hardvertárca közül választhatunk. A jövőben pedig még több ilyen lesz. Bárki, aki ért a programozáshoz, létrehozhatja a saját tárcaprogramját, vagy belenézhet a nyílt forráskódú tárcák kódjába, hogy ellenőrizze, semmiféle kétes dolog nem rejtőzik a motorháztető alatt.

A coinjaid elköltéséhez egyedül a privát kulcsodra van szükség, így ajánlott nagyon vigyázni rá. Ha ellopják vagy elveszted a bankkártyádat, felhívhatod a bankod, hogy letiltsák, az esetleges költést pedig vissza lehet fordítani. A Bitcoin esetében nincs kit felhívni, nincs központi irányító. Ha valaki megszerzi a privát kulcsod, akkor a coinjaidat is megszerezte. De a kulcsok el is veszhetnek. Ha a számítógépeden tartod a tárcád, és tönkremegy, gondban vagy. Ha pedig követed az ajánlásokat, és minden tranzakcióhoz új címet hozol létre, azt a sok kulcsot fárasztó lesz kezelni.

Egy idő után, köszönhetően a Bitcoin fejlődésének, ennek a problémának is több megoldása született. 2012-ben a BIP32 (Bitcoin Improvement Proposal, azaz Bitcoin Fejlesztési Javaslat, a különböző új dolgok bevezetésének a módszere, hogy hogyan javítsunk a rendszeren) létrehozta az úgynevezett hierarchikusan meghatározott tárcákat. Ez az ötlet azon alapult, hogy egyetlen univerzális számmal, amelyet seed-nek nevezünk, létre tudunk hozni tetszőleges számú kulcspárt, amelyek bitcoin-címeket, és a hozzájuk tartozó privát kulcsokat jelképezik.

Azóta, ha a szélesebb körben elterjedt tárcákat használod, neked csak a mesterkulcsot kell elmentened, a tárca automatikusan új címeket és kulcsokat generál neked minden egyes tranzakcióhoz.

2013-ban a BIP39 a biztonsági mentést még egyszerűbbé tette. Ahelyett, hogy egy hosszú, véletlenszerű számot kellett volna elmenteni, a kulcsokat hétköznapi szavakból is le lehet generálni, ezeket a szavakat pedig mi, emberek is egyszerűen elolvashatjuk és akár meg is jegyezhetjük.

Ez például így is kinézhet, egy 12 szavas seed:

witch collapse practice feed shame open
despair creek road again ice least

Ezzel a módszerrel a kulcsok biztonságban tartása nagyon egyszerű. Leírod egy darab papírra, azt pedig beteszed egy széfbe. Meg is tanulhatod, memorizálhatod. Így megoldható, hogy egy összeomlóban lévő országból, például Venezuelából üres kézzel kisétálj, a teljes vagyonodat a fejedben szállítva.

Van arra is mód, hogy egy bitcoin-címhez több kulcsot hozzárendelj, és mindegyik szükséges legyen a hozzáféréshez. Ezek az úgynevezett multisig, multialáírásos címek. Például megosztozhatsz valakivel ugyanazon a címen, egy 1 / 2 multisig segítségével. Ez azt jelenti, hogy közösen használjátok ugyanazt a címet, és mindketten költhettek belőle. Létezik 2 / 2 multisig is, ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet felhasználni a címen lévő coinokat, ha mindkét kulcs megvan hozzá. Ezzel a módszerrel számos biztonsági megoldást lehet bevezetni a kulcsok kezelésének a területére, hiszen megakadályozható, hogy egyetlen személy a hatalmába kerítse az adott címet, ez üzlettársak, vállalkozások esetén lehet aktuális kérdés.

Létrehozhatsz egy közvetítői rendszert is, egy 2 / 3 multisig segítségével. Egyik kulcs a vásárlónál, másik az eladónál, a harmadik pedig egy közvetítőnél. A közvetítő akkor lép színre, ha az eladó és a vevő vitás helyzetbe kerülnek. Ha megegyeznek, ketten fel tudják oldani a zárolást, de ha nem, akkor második kulcsnak jön a közvetítő, ekkor végre lehet hajtani a tranzakciót.

3 / 5 multisig sémát is használhatsz, ekkor az 5-ből két kulcs akár el is veszhet, még mindig hozzá lehet férni a javakhoz. Az egyiket tárolhatod egy barátodnál, más kulcsokat különböző helyeken. Valamelyiket rá is bízhatod egy speciális letétkezelőre, mint amilyen például a BitGo, amelyek társaláírást biztosítanak a tranzakcióidhoz, így nagyon megnehezítik, hogy bárki ellopja a coinjaidat, amellett, hogy a kulcsok elvesztése ellen is védenek.

Ennél is tovább lehet menni, és olyan zárolást alkalmazni, amely csak bizonyos feltételek teljesülésekor kerül feloldásra, hasonlóan, mint ahogyan a számítógép-programokat létrehozzuk. „Ha ez van, akkor az történik.” Még az is lehet, hogy egy címen 10 évre lekötsz coinokat, és még te, a létrehozó sem képes ennél előbb hozzáférni, akkor sem, ha közben meggondolnád magad.

Egyre több félig-meddig letétkezelői szolgáltatás jön létre az olyan cégek jóvoltából, mint amilyen például a Casa vagy az Unchained Capital, amelyek segítenek biztonságosan tárolni a kulcsaidat. Ellentétben a bankkokkal, amelyek bármikor befagyaszthatják a bankszámlád, ezek a részleges letétkezelők biztonsági mentésként működnek, vagy társaláíróként, de sehogyan sem tudnak hozzáférni a javaidhoz a te kulcsaid nélkül. A tárcaprogramok a banki appokkal ellentétben folyamatosan fejlődnek, mivel senkitől sem kell engedélyt kérni a fejlesztéshez. Emiatt az idő múlásával egyre többen lépnek be a területre, és egyre több innovációt fogunk látni. Ez a dolog alaposan meg fogja változtatni a világot. Sosem volt még ennyire egyszerű magaddal vinni, és egyben megvédeni a személyes vagyont az ellopástól vagy az elkobzástól.