A Bitcoin létrehozása – Bányászat

Az alábbi cikk egy fejezet Yan Pritzker – A Bitcoin létrehozása című könyvének magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.

***

BÁNYÁSZAT

A Proof of Work lottózás folyamata, amely során elnyerhetjük a jogot, hogy a Bitcoin elosztott főkönyvébe, a nyilvántartásba feljegyezhessük a várakozó tranzakciókat, bányászat néven ismert. Lássuk, hogyan is működik:

  • Bárki részt vehet, ehhez csak csatlakoznia kell a hálózathoz, futtatnia a Bitcoin szoftverét, és figyelni a tranzakciókra.
  • Alice bejelenti, hogy 2 dollárt küld Bobnak. A hálózat gépei elterjesztik ezt az információt egymás között, amíg mindenkihez el nem jut.
  • Mindenki, aki szeretne részt venni a lottóban, elkezdi a hashelést a tranzakciókkal és a nonce hozzáadásával az sha256 hash funkciója segítségével.
  • Átlagosan 10 percenként egy számítógép talál egy számot, amely alacsonyabb a célszámnál, így megnyeri a lottót.
  • Ez a gép ezután bejelenti a résztvevők számára a nyertes számot, hogy milyen inputot használt ehhez (tranzakciók plusz a nonce értéke). Lehet, hogy idáig eljutni órákig tart, de lehet, hogy csak pár másodperc. Ezek az információk, a tranzakciók adata, a nonce, és a megfelelő hash együtt, egy blokkot alkotnak.
  • A hálózat többi résztvevője ellenőrzi a blokkot az adatok alapján. Ugyanabból az inputból megkapják ugyanazt a hasht outputként, és látják, hogy tényleg alacsonyabb a célszámnál, nincs érvénytelen tranzakció a listán, nincs összeütközés az előző blokkok adataival.
  • Mindenki bemásolja a blokkot a saját nyilvántartásába, ez a blokk sorban következik az előtte lévők után, így egy blokkláncot alkotnak.

Tulajdonképpen ennyi az egész. Létrehoztuk az első blokkunkat, az első bejegyzésünket a nyilvántartásba, a Bitcoin főkönyvébe.

A médiában már olvashattad, hogy a Bitcoin bányászata során „komplex, nehéz kriptográfiai feladványokat, egyenleteket” kell megoldania a számítógépnek. Most már látod, hogy ez egyáltalán nem igaz. Feladványok megoldása helyett nem kell mást tenni, csak próbálkozni a kockadobálással, ugyanazt az egyszerű hashelést ismételgetni újra és újra, amíg nem találunk egy megfelelő számot. Egyszerű játék az esélyekkel, amelyhez el kell használni bizonyos mennyiségű energiát.

Hogyan jön létre új bitcoin?

Eddig úgy mondtuk, hogy Alice 2 dollárt küld Bobnak. Ezentúl viszont nem fogunk dollárról beszélni, mivel a Bitcoin semmit sem tud a dollárról. A bitcoin, mint digitális egység maga jelenti az értéket a Bitcoin hálózatán.

Hogy újrafogalmazzuk a példánkat, amikor Alice azt mondja, hogy 2 bitcoint küld Bobnak, akkor valójában azt hirdeti ki, hogy az adott bitcoin, amely az ő egyenlegén van, átkerül Bobhoz. Ezután valaki megnyeri a Proof of Work lottót, a tranzakció pedig bekerül egy blokkba.

De honnan van Alice egyenlegén az a 2 bitcoin? Hogyan indult a Bitcoin, és hogyan tudtak coinokat vásárolni az emberek, amikor még nem léteztek tőzsdék és váltók, ahol fiat pénzért, például dollárért hozzá lehetett jutni?

Mikor Satoshi létrehozta a Bitcoint, megtehette volna, hogy az adatbázisban saját maga számára elkönyveli mind a 21 millió bitcoint, és a többi embernek meg kellett volna vásárolnia tőle. Mindenesetre elég kevés indok van arra, hogy valaki egy olyan hálózathoz csatlakozzon, ahol az összes vagyon egyetlen kézben összpontosul. Megtehette volna, hogy egyfajta várólistát vezet be, amelyre fel lehet iratkozni, és egy email címmel esélyünk lehet valamennyi bitcoin megnyerésére. Ez viszont Sybil Attack, megszemélyesítés áldozatául eshetett volna, hiszen szinte ingyen hozhatunk létre bármennyi email címet.

Így hát maga a bányászat, a Proof of Work lottó, amely során hozzáférést kapunk a nyilvántartáshoz, az új blokk bejegyzéséhez, az szolgál az új bitcoinok létrehozására. Mikor érvényes blokkot hozol létre a hashelés folyamatával, miután elhasználtál nagy mennyiségű energiát a lottó megnyeréséhez, akkor az általad hallott tranzakciókat mind felvezeted a főkönyvbe. De ezek mellett egy nagyon különleges tranzakciót is beleírsz, amelyet coinbase tranzakció néven ismerünk. Ez pedig azt mondja, hogy „12,5 BTC létre lett hozva, és Mary, a bányász részére elküldve, hogy kompenzáljuk ennek a blokknak a létrehozására fordított energia-felhasználását”.

Pontosan ez a módja az új bitcoinok létrejöttének. Ez a folyamat a világon ténylegesen bárki számára lehetővé teszi, hogy létrehozza a saját bitcoinját bármiféle központi irányító nélkül, anélkül, hogy nyilvánosságra kellene hoznia a személyazonosságát. Mindössze ki kell fizetni az ehhez szükséges energia áramszámláját. Ez teszi ellenállóvá a bitcoin létrehozását a Sybil Attack módszerrel szemben. Ha coinokat akarsz, nincs más mód, el kell használnod a megfelelő mennyiségű energiát, és annak ki kell fizetni az árát, így tudod kibányászni a coinokat.