A Bitcoin létrehozása – A Bitcoin jövője

Az alábbi cikk egy fejezet Yan Pritzker – A Bitcoin létrehozása című könyvének magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.

***

A Bitcoin jövője

Mostanra elértünk a protokoll megszületéséhez. Nézzük meg, mit tartogathat számunkra a jövő, és mi az, amely már akár rövid távon valósággá válhat!

A Bitcoin egy programozható pénz, amelyre rengeteg szolgáltatás ráépülhet. Egy teljesen új, eddig még nem létező koncepció, és valójában még csak a felszínét kapargatjuk a lehetőségeinknek.

Lightning Network

A Bitcoin esetében a jutalékok mértéke problémás lehet, amikor megnő az igény a blokkok tárhelyére, azaz több lesz a tranzakció. A mai állás alapján a Bitcoin másodpercenként 3-7 tranzakciót tud rögzíteni, ennyi fér bele az 1 MB-os blokkméretbe, de ahogyan már korábban említettük, a kötegelés miatt egy tranzakció akár több száz kifizetést is összesíthet. De még így sem elég a kapacitása, hogy globális fizetési platformmá váljon.

Az egyszerű megoldás erre a blokkméret növelése lenne, ahogyan számos versenytárs, köztük a Bitcoin Cash meg is tette ezt. A Bitcoin számára ez nem járható út, mivel a blokkméret növelése negatív hatással lenne a decentralizációra. Kevesebben tudnának csomópontot futtatni, és ők is földrajzilag közelebb települnének egymáshoz. Ha a hardverek folyamatos fejlődésének köszönhetően megoldhatóvá is válna a blokkméret növelése, a Bitcoin továbbra is decentralizált rendszerként viselkedne, rengeteg vita és visszásság övezné az egész próbálkozást, amely valószínűleg csak egy újabb forkban, egy újabb, különálló coin létrejöttében végződne.

Ráadásul a blokkméret növelése sem változtatná a Bitcoint világszerte jól használható fizetési platformmá. Egyszerűen nem lehet annyira megnövelni a blokkok méretét. Itt jön a képbe a Lightning Network. Ez egy másik protokoll, amely off-chain, láncon kívüli tranzakciókat kezel, és ezeket adott időközönként rögzíti a Bitcoin hálózatán. A Lightning Network önmagában megérne egy teljes könyvet, de mi most csak érintőlegesen foglalkozunk vele.

A Lightning abból az alapfeltevésből indul ki, hogy nem szükséges minden tranzakciót rögzíteni a blokkláncon. Például ha te meg én leülünk egy bárba sörözni, elég a végén rendezni a fogyasztásunkat. Semmi értelme minden egyes kör után a pulthoz sétálnunk, és kifizetni az italokat, ez időpazarlás. A Bitcoin esetében tényleg arra kell elhasználnunk egy ország fogyasztásával megegyező energiamennyiséget, hogy rögzítsük a főkönyvben a sör- vagy a kávévásárlásunkat, és ennek a tranzakciós történetét a világon több ezer számítógép tárolja? Ez nem túl jó módszer, és a privát szféránkra nézve sem bölcs dolog.

A Lightning Network a Bitcoin számos hátrányát ki tudja küszöbölni:

  • Gyakorlatilag korlátlan tranzakciós forgalmat tud kezelni. Egyetlen végső, a Bitcoin blokkláncra beküldött adatcsomagban több százezer mikrotranzakciót tud összesíteni.
  • Azonnali konfirmáció, nem kell megvárni a blokk-generálást.
  • Cent-töredékekkel egyenértékű jutalékok, így lehetővé válnak a szó szerinti mikrotranzakciók, például ha pár centet fizetsz egy blogbejegyzés elolvasásáért.
  • Magánszféra. Kizárólag a résztvevők tudnak az adott tranzakcióról, szemben a Bitcoin hálózatán rögzítettekkel, amelyek az egész világ számára nyilvánosak.

A Lightning az úgynevezett fizetési csatornákat használja, amelyek hagyományos on-chain tranzakcióknak felelnek meg, és amelyekkel le tudunk kötni valamennyi bitcoint. Ezt az összeget aztán a Lightning Network rendszerén belül azonnali, szuperolcsó fizetésre használhatjuk fel. A Lightning most, 2019-ben még a korai fázisban jár, de nagyon is ígéretesnek tűnik. A https://yalls.org/ oldal már használja a cikkeihez a Lightning Networköt, mint fizetési modellt.

Bitcoin az űrben

A bitcoin kiválóan ellátja a feladatát, mint cenzúra-ellenálló pénzeszköz, ráadásul lefoglalni, elkobozni sem könnyű, hiszen memorizálhatjuk, és a fejünkben vihetjük magunkkal a szükséges információt. A cenzúra elkerüléséhez elegendő egyetlen becsületes bányászt találni, aki rögzíti a tranzakciódat a főkönyvben. Ez pedig te magad is lehetsz, hiszen bárki beállhat bányásznak.

A Bitcoin viszont az internet segítségével működik, így infrastruktúrális szinten cenzúrázható. Az autoriter rezsimek az internet megfigyelésével megakadályozhatják, hogy a bitcoin-forgalom beérkezzen az országukba, vagy elhagyja azt.

A Blockstream műhold-hálózata az első próbálkozás, amely ezt az állami szintű cenzúrát akarja kivédeni, emellett elviszi a Bitcoint azokra a távoli helyekre, ahol esetleg nincs is internet. Ez a műhold-hálózat lehetővé teszi, hogy egy tányérantennával, és viszonylag olcsó eszközökkel kapcsolódhassunk a Bitcoin hálózatához, akkor is, ha nincs internetünk. Hamarosan pedig már nem csak letölteni tudunk adatot a blokkláncról, hanem rögzíteni is rá, tehát tranzakciót indítani. Vannak más kezdeményezések is, mint amilyen például a TxTenna, amely kommunikációs vonalak nélkül, úgynevezett mesh-hálózat segítségével biztosítja az adatforgalmat. Ha ezt kombináljuk a műholdas technikával, ez a fajta rendszer majdnem megállíthatatlan.

További olvasnivaló

A végére értünk hát a Bitcoin létrehozásának. Remélhetőleg még jobban belenéznél a varázsgömbbe, hogy még több ismeretet szerezz. De merre indulj tovább? Ajánlok neked néhány olvasnivalót, angol nyelven.

Ha többet szeretnél tudni a Bitcoin mögötti gazdaságtanról:

Ha a számítástechnikai rész érdekel jobban:

Ha érdekel a Bitcoin történelme és filozófiája:

A Bitcoin ökoszisztéma nagy része a Twitteren is aktív. A https://bitcoinerlist.com oldalon megtalálod azok listáját, akiket érdemes követni. Kezdd el itt, és innen tudsz tovább menni.

Az én cikkeimből többet is olvashatsz a https://yanpritzker.com weblapomon. Találkozunk a túlsó oldalon.