Miért kell idő és energia is a bitcoin létrehozásához?

A becsületes pénzkereséshez az időd és az energiád is kell. A bitcoin becsületes pénz, tehát idő és energia kell hozzá is.

Ahhoz, hogy pénzt keress, az idődet és az energiádat kell használnod. Úgy lenne a helyes, ha ugyanígy, a munkáért kapott pénz létrehozásához is idő és energia kellene. A nemzeti valutákkal, a fiat pénzekkel viszont egyáltalán nem ez a helyzet. A dollár, euró, font, peso, forint esetében bármennyit létre lehet hozni, fedezetlenül, pillanatok alatt, energiabefektetés nélkül. Az ilyen pénzek létrehozása nem függ az időtől és az energiától. Ez pedig elveszi az emberek motivációját a kemény munkától. Éppen ezért, az ilyen könnyű pénz a kerülőutakra, a könnyebb utakra csábítja a többséget. Itt pedig nem arról van szó, hogy a jóléti rendszerek mit tudnak így biztosítani a rászorulókra, hanem arról, hogy ennek a pénznek a legnagyobb része a leggazdagabbakhoz kerül.

A Bitcoin kijavítja ezt.

A bitcoin létrehozásához idő kell. A hálózat biztosítja, hogy új bitcoin kizárólag a meghatározott ütemterv szerint jöhet létre. Minden tizedik percben a körforgásba kerül egy kis mennyiségű friss bitcoin, ez a mennyiség viszont négy évente megfeleződik, míg a teljes készlet el nem éri a maximális 21 millió darabot.

Emellett a bitcoin létrehozásához munka is kell. Senki sem hozhat létre bitcoint anélkül, hogy bizonyítaná, elvégezte a szükséges mennyiségű munkát. A bitcoin a világszerte mindenhol jelen lévő bányászok közötti hatalmas verseny során születik meg. Átlagosan 10 percenként valaki megnyeri az új blokk létrehozásának a jogát, és így kibocsáthatja a saját bitcoinját. Minél többen versenyeznek, minél több munkát végeznek el, annál nehezebb nyerni ezen a versenyen.

Szóval, a kemény munkával, sok idő befektetésével megkeresett pénzedet nem szeretnéd te is inkább olyan pénzeszközben tartani, amely létrehozása szintén időt és munkát igényel?

Ezt a pénzt bitcoinnak hívják, és jelenleg ez az egyetlen pénznem a világon, amely igazságosan működik azoknak, akik időt és energiát áldoznak a pénzkeresésre.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.