Miért nem károsítja a környezetet a bitcoin bányászata?

Három dolog a Bitcoin energiahasználatáról. Ezekkel érdemes tisztában lennie mindenkinek, aki aggódik a környezetünk és a Bitcoin miatt.

Valószínűleg te is hallottad már, hogy a Bitcoin rengeteg energiát használ, és ez káros a környezetre. Ez a kritika több ponton is hibás. Vegyük sorra, hogy pontosan mi is a helyzet!

1: Nem minden energiahasználat káros a környezetre.

Alapvetően hibás az a feltevés, hogy minden fajta energiahasználat káros a környezetre. Rengeteg kifejezetten tiszta energiaforrás létezik, ide értve a nukleáris- és a vízenergiát, de egyre inkább a nap- és a szélenergiát is, amelyek lényegesen olcsóbbak lehetnek a fosszilis eredetű energiánál.

A bitcoin bányászata sok energiát használ, a bányászat viszont egy nagyon erős verseny a résztvevők között, amely a lehető legolcsóbb energiát igényli a sikerhez. Márpedig egy gyors Google-kereséssel rájöhetünk, hogy a legolcsóbb energia a tiszta, megújuló energia. Ezt a keresést rád hagyom, nézz utána nyugodtan. Így nem mondhatod azt, hogy én kedvemre kiválasztottam néhány részt a kedvenc tanulmányomból, más vizsgálatokat pedig figyelmen kívül hagyok.

A tény az, hogy a fosszilis energiahordozók kifejezetten drágán tárolják nekünk az energiát. Éppen ezért ott használják a legnagyobb mértékben, ahol fontos, hogy ez az energia mozgatható legyen. Ez nem a bitcoin-bányászat, hanem a szállítmányozás, közlekedés. Ott is használják még, ahol folytonosnak, megbízhatónak kell lennie az energiaellátásnak, mert a napsütést a felhők és az éj leszállta is befolyásolja, a szél pedig nem fúj állandóan.

A bitcoin-bányászat akkor a legnyereségesebb, ha a legolcsóbb energiával tudjuk végezni. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb mértékben mozdul az iparág a tiszta, környezetbarát energia felé, hiszen az a legolcsóbb.

2: A Bitcoin energiahasználata nagyon jó dolog.

Igen, el kell ismerni, hogy a Bitcoin tényleg rengeteg energiát használ. Ez viszont nagyon is jó dolog. Könnyű kritizálni, hiszen a rendszer őszinte, és transzparens, így ténylegesen, pontosan lehet tudni, hogy mennyi energiát használ. A Bitcoin viszont egy stabil, megbízható pénzrendszer, jobb, mint a most használt fiat pénzrendszerünk, és ez nagyon értékessé teszi a civilizációnk számára.

Vitathatatlanul sokkal hasznosabb felhasználási módja az energiának, mint sok más nagy fogyasztású tevékenység, például a közösségi média, vagy az egészségtelen, túlságosan feldolgozott ételek előállítása. Ha pedig hozzávesszük a katonai tevékenységekre fordított energia mennyiségét, vagy éppen a bankrendszer működtetését, láthatjuk, hogy bizony kevesebbel is lehet jobbat elérni az életben.

A bitcoin jellegzetessége, hogy az idő múlásával növekszik az árfolyama, erős motivációt jelent az értelmetlen fogyasztás csökkentésére, és a megtakarításra. A Bitcoin képes kijavítani a szükségtelen túlfogyasztást, amely önmagában is jelentős pazarlással, és energiahasználattal jár. A Bitcoin energiahasználata tehát összességében nem káros, hanem nagyon is hasznos a környezetre nézve.

3: A Bitcoin ösztönzi a bőséges, tiszta energiaforrások kifejlesztését.

A bányászat kifejezetten ösztönzi a tiszta energia terén a fejlesztéseket. Ahogyan már mondtam, a bitcoin bányászata nagyon erős verseny, ahol az „nyer”, aki minél olcsóbb energiával dolgozik. Ez nagyon jó motiváció, hogy sokan dolgozzanak a jelenleginél is olcsóbb energianyerési folyamatok felfedezésén, kifejlesztésén. Már most is létezik több projekt, amely a tiszta, kihasználatlan, de nem szállítható energiaforrások hasznosításán ügyködik. A bitcoin bányászatát pedig le lehet telepíteni az ilyen helyekre, és ez az energia birtokba vehető. A felszabaduló áram pedig máshová kerülhet, más felhasználási módokhoz.

Nem lenne meglepő, ha a bitcoin-bányászat energiaigénye lenne a végső lökés, amely ténylegesen felgyorsítaná a fúziós reaktorok fejlesztését, vagy az űrbeli napenergia-kezdeményezéseket. De említhetnénk akár a többi egzotikus energiaforrást is, amelyek kutatása véletlenül pont akkor lassult le drámaian, mikor a petro-dollár, mint fiat valuta lecserélte az aranystandardot a világ pénzügyeiben.

Hogy ez az esemény valójában milyen hatást gyakorolt a világra, a civilizációnkra, pár perc alatt megismerhető, ehhez csak látogass el a https://wtfhappenedin1971.com (angol nyelvű) weboldalra.

Az energiaforrások fejlődésében elért haladás nem csak a bitcoin bányászata számára előnyös, de az egész emberi civilizáció, és a környezet is hasznát látja.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.