Miért a bitcoin a legjobb takarékoskodási módszer?

A mostani inflációs gazdaságban valójában mit jelent a takarékoskodás?

Mit jelent az emberek számára az a kifejezés, hogy megtakarítás? Számodra is azt, hogy az ember egy bankszámlán gyűjti a dollárokat, mintha egy malacperselybe dobálná a pénzt? Nézzük meg közelebből, hogy miről is szól ez az egész!

A „megtakarítás” szónak többféle értelmezése is lehetséges. Az angol nyelvben a „save” kifejezést használják erre a pénzügyi takarékoskodásra, amely szintén több értelemben használható.

Először is azt jelenti, hogy megtartjuk magunknak, eltesszük. Másodszor pedig azt, hogy megvédjük, megmentjük. Ez a második jelentéstartalom az, amely érdekes most számunkra. Mert mi is a pénz valójában? Ha a szótárban nézzük meg, ott az áll, hogy a pénz érméket és bankjegyeket jelent. Ez elképesztően idejétmúlt, főleg a Bitcoin szemszögéből. Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni, a pénz az értékek tárolására és mozgatására szolgáló dolog.

Most képzeljük el, hogy az értékeink tárolására szolgáló dolog támadás alatt áll, vagy éppen már haldoklik. Vélhetően meg szeretnénk menteni, hiszen a mi értékeinkről, javainkról van szó. Meg akarjuk védeni, meg akarjuk menteni a pénzünket.

Ha tehát megtakarításról beszélünk, az nem azt jelenti, hogy a dollárjainkat egy bankszámlán gyűjtögetjük. A megtakarítás azt jelenti, hogy egy olyan új módszer kell keresnünk, amely alkalmas arra, hogy megbízhatóan szolgálja az embereket, az értékeket, a vagyont tárolja, és mozgathatóvá tegye.

Azért kell új módszer, mert a régi már nem működik.

Legalább ötven éve már, hogy a kormányzatok által kibocsátott pénz folyamatosan veszít a vásárlóerejéből. Egy leveskonzerv régen 10 centbe került, most meg 1 dollár. A lakóházak ára is megtízszereződött, viszonylag rövid idő alatt. Számolatlan példát lehet még sorolni.

Az infláció azért történik, mert a pénznyomtatókat irányító embereken nagy a politikai nyomás, hogy minél többször használják, és egyértelműen látszik, hogy nem tudnak ellenállni ennek a nyomásnak. Mára szinte elértük a forráspontot, hiszen az USA esetében, a világ tartalékvalutájaként működő dollárból egyetlen éjszaka leforgása alatt több billiónyit nyomtatnak, fedezetlenül. Mindezt többször egy évben. Ez elértékteleníti a megtakarítási számlákon lévő dollárt.

Itt jön be a képbe a bitcoin, mint megtakarítás.

A Bitcoin rendszere magának a pénznek az alapötletét menti meg a fegyelmezetlen túlkapásoktól, hiszen a pénzrendszer működéséből kiveszi a megbízhatatlan emberi tényezőt. A Bitcoin esetén nincs infláció. Mindösszesen 21 millió bitcoin fog létezni, és minden egyes coin felosztható százmillió részre, úgynevezett satoshira, mintha cent, vagy fillér lenne. A bitcoinok egy előre meghatározott, és megváltoztathatatlan kibocsátási ráta szerint kerülnek forgalomba. Csak azok tudják kibocsátani, akik az adott időintervallumban befektetik a nagyon is komoly mennyiségű energiát és munkát, hogy coinokhoz jussanak.

Nincs olyan politikai döntés, amely ezt megváltoztathatná. Ez a garantált készlet, kombinálva az új bitcoinok létrehozásához szükséges energiaigénnyel újból stabilizálja a pénzrendszert. De csak azzal a pénzügyi instrumentummal teszi meg ezt, amely ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, azaz a bitcoinnal, és a satoshikkal.

A Bitcoin szó szerint azért létezik, hogy megmentse a pénzt. Ha pedig te is meg akarod védeni, ami a tiéd, át kellene váltanod bitcoinra.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.