Miért nem tudja leállítani a Bitcoint senki?

Hogyan lehetett elindítani valamit, amit nem lehet megállítani?

Minden dolog, amelyet ember alkotott, megállítható. Egy jármű esetén be lehet húzni a féket, vagy megakadályozhatjuk a továbbhaladást. A gépeket le lehet választani az áramhálózatról. A szervezeteket bíróság, vagy fegyveres erő segítségével lehet felszámolni. Az a helyzet, hogy ha elég erőt alkalmazol, a világon majdnem bármit meg lehet állítani.

Szóval hogy lehet, hogy a Bitcoin megállíthatatlan? Ezt két fontos tulajdonságnak köszönheti.

Először is, hibátlan, teljes értékű másolatai vannak mindenhol. Nem tudod leállítani, mert nem tudod, hogy pontosan hol van. Nem tudod leállítani, mert nem tudod megtalálni.

A Bitcoin csomópont nem más, mint egy program, amely egy számítógépen fut. Minden Bitcoin csomópont pontosan megegyezik a többi Bitcoin csomóponttal. Mindegyik tartalmazza a programot, amely alapján meghatározható, hogy melyik bitcoin kihez tartozik, ki költheti el.

Ha valaki le akarja állítani a Bitcoint, akkor világszerte minden egyes csomópontot le kell állítania, egyszerre, és megoldani, hogy ne lehessen őket visszakapcsolni. Márpedig a Bitcoin programját nem nehéz futtatni. A manapság elérhető legegyszerűbb számítógép is elegendő hozzá. A csomópont elrejthető egy titkosítási szolgáltatás segítségével is, így fizikailag is lehetetlenné válik kideríteni, hogy hol csatlakozik az internet-hálózathoz. Lehetetlen a világ összes, Bitcoint futtató számítógépét megtalálni.

Ha valaki megpróbálná levadászni a Bitcoin hálózatát, megtalálhatna néhány csomópontot. Sőt, akár sokat is megtalálhatna, de amíg akár csak egyetlen Bitcoin csomópont is fut valahol, az mindenki számára fut, ahhoz bárki csatlakozhat. Egy számítógéphez csatlakozni pedig elképesztően egyszerű, hiszen az internet is ugyanezt csinálja, összekapcsolja a számítógépeket egymással.

Ha valahogy sikerülne leállítani minden csomópontot, amint valamelyik újraindulna, a Bitcoin ott folytatná, ahol abbahagyta. Ha valaki vadászni indulna, a csomópont akár el is némulhat arra az időre, amíg a vadász a közelben jár, így nem lehetne megtalálni. Mikor a vadász odébbáll, a veszély elmúlik, a csomópont újraindulhat. Márpedig a csomópontok első dolga indulás, újraindulás után az, hogy a legteljesebb másolatává váljanak a tranzakciós történetnek, a blokkláncnak, és így a többi csomópontnak.

Tíz-, vagy akár százezernyi csomópont fut a világon, jelenleg is. Nem is lehet tudni, hogy pontosan mennyi van. Ezért még azt sem tudhatjuk, hogy valójában mennyire is lenne nehéz feladat megállítani a Bitcoint.

A második dolog, amely védi a rendszert, a rugalmas energiaigény. A legtöbb dolognak egy bizonyos szintű minimum energia kell, hogy működjön. A Bitcoinnak nincsen ilyen alapkövetelménye. A Bitcoin energiát használ, ezzel biztosítja, hogy a csomópontok nem tudják becsapni egymást, nem tudják meghamisítani a főkönyvet. Ez az energia abban is segít, hogy el lehessen dönteni, a főkönyv, a nyilvántartás melyik példánya az eredeti, a hiteles. Az számít a valódinak, amelyik a legtöbb energiát használta el.

Az viszont, hogy pontosan mennyi energiára van szüksége a hálózatnak, attól függ, hogy mennyit használ el ténylegesen. Ha valakinek sikerülne egy kivételével az összes csomópontot lekapcsolnia, a hálózat energiaigénye annak az egyetlen csomópontnak az energiaigényére csökkenne, még úgy is működne a rendszer. A Bitcoint nem lehet „kiéheztetni” az energia elvételével, hiszen ha zsugorodik a hálózat, lecsökken az energiaigény is.

Nem lehet megtalálni, és nem lehet kiéheztetni. Ezért megállíthatatlan.

Ha ezeket összerakod, megvan a recept a megállíthatatlan működéshez. Senki sem tudja megtalálni a fizikai számítógépeket, amelyeket le kell kapcsolni, és senki sem tudja megbénítani a hálózatot az energiaellátás korlátozásával. Nem lehet megállítani.

Rengeteg oka van, hogy miért fontos ez a megállíthatatlanság. Az egyik az, hogy a Bitcoin maga elképesztően fontos dolog. A másik az, hogy a Bitcoin segítségével elérhetsz bármit, amit akarsz.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.