Miért nem hasonlítható semmihez a Bitcoin?

Ha meg akarod érteni, hogy mi a Bitcoin, érdemes azt megérteni, hogy mi nem. Tisztítsd meg az elméd az előfeltevésektől, mert azok nem érvényesek.

“Nem akkor éri el a tökéletességet valami, mikor már nincs mit hozzátenni. Akkor éri el, mikor már nincs mit elvenni.”

Antoine de Saint-Exupery

A Bitcoin annyira különbözik minden eddig létező dologtól, hogy a kezdők számára sokszor jobb, ha azt mondjuk el, hogy mihez nem hasonlít. Hogy ezt tegyük, sokszor az általunk ismerősnek tartott dolgok jellemzőinek az ellenkezőjét kell mondanunk.

A Bitcoin nem olyan, mint egy szervezet.

A Bitcoin rengeteg dologgal nem rendelkezik, amelyekkel a szervezetek igen. Nincs vezetője, nincsenek alkalmazottai, nincs székhelye, főhadiszállása, nincs kormánya, nincsenek irányítói, nincs szavazás, nincs lakcím, nincs fizikai vagy szellemi tulajdona, nincs eszközállománya, és nincs vagyona. Még csak nem is lett megalapítva a hagyományos értelemben, és jogilag sem nagyon létezik sehol a világon.

A Bitcoin rendszere teljes mértékben mentes ezektől a szervezetekre jellemző tulajdonságoktól. Nem arról van szó, hogy nincs szüksége rá, hanem arról, hogy nem is akarja ezeket. Ezek a tulajdonságok sebezhetőséget jelentenek. Ezt a sebezhetőséget úgy védi ki a Bitcoin, hogy egyiket sem használja. Ha bármelyik igaz lenne a Bitcoinra, az ahhoz vezethetne, hogy le lehetne állítani. El lehetne téríteni, korrumpálni, vagy akár elpusztítani. Ezért a Bitcoin kiveszi ezeket a képből. Így lesz megállíthatatlan, irányíthatatlan, korrumpálhatatlan, és elpusztíthatatlan. Ha kiküszöböljük a sebezhetőségeket, akkor a Bitcoin sebezhetetlenné válik.

Ez a szerkezetében, felépítésében rejlő zsenialitás teszi a Bitcoint értékessé és nélkülözhetetlenné.

De akkor mi is valójában a Bitcoin?

Ha ezek közül egyik sem, akkor mi? A Bitcoin nem más, mint egy együttműködés emberek és számítógépek között, hogy létrehozzanak egy kitörölhetetlen, megváltoztathatatlan digitális dokumentumot. Ez a dokumentum a saját létrehozásának, a saját felhasználásának a naplója. Időről időre friss bejegyzés kerül bele, amelyet nem lehet megváltoztatni vagy kitörölni. A bejegyzéseket az az energia tartja biztonságban, amelyet a létrehozásukhoz el kellett használni. Az újabb bejegyzések manipulálása, kitörlése annyira drága lenne, hogy egyszerűen nem éri meg. A régieké pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Van még más fontos dolog is, amelyet nem csinál a Bitcoin. Nem követi nyomon a felhasználók személyazonosságát, így engedélymentesen hozzáférhető. Nem növeli a bitcoin készletét akkor sem, ha növekszik az igény rá. Ezzel deflációssá válik. Nem kényszeríti rá magát senkire, így konszenzuson, megegyezésen alapul. Senkinek sem tiltja meg, hogy használhassa, így befogadó.

A Bitcoin egyetlen egy dolgot csinál, egyetlen egy dologra lett létrehozva, hogy az emberiség által ismert lehető legjobb pénz legyen. Ebben nem köt kompromisszumot. Ezzel pedig a Bitcoin lehetővé teszi, hogy a jövő sokkal fényesebb legyen az emberiség és a bolygó számára.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.