Miért ilyen nagy a Bitcoin közössége, és miért növekszik ilyen gyorsan?

A világon mindenkit érint a pénz kérdése, és a Bitcoin mindenki előtt nyitva áll. Nem meglepő, ha ennyien érdeklődnek iránta.

Használjuk a képzeletünket!

Képzeljünk el egy céget, amely a legjobb mérnökökkel és fejlesztőkkel dolgozik. Ezek a szakemberek pedig ingyen, önkéntesen végzik a munkájukat, mivel az a szenvedélyük, amit csinálnak, amivel a cég foglalkozik. Képzeljük el, hogy mindegyikük egyben társtulajdos is a cégben. Tegyük fel, hogy van köztük matematikus, filozófus, tanár, vállalkozó, kutató, és mindannyian használják is a cég termékét. De senki sem kap semmilyen fizetést.

Nincs főnök, nincs munkaköri leírás, nincs diszkrimináció.

Miért érnénk be ennyivel? Folytassuk, és tegyük fel, hogy a cégnek nincs is hagyományos szervezete. Senki sem vesz fel senkit alkalmazottként. Az önkéntesek egyszerűen csak megjelennek, és megteszik, amit tudnak, amikor tudják. Teljes vagy részmunkaidőben. Időszakosan, vagy folyamatosan. Nincs üzleti terv, munkaköri leírás, nincs ügyvezető, és nincs HR-osztály. Szó szerint a világon bárki csatlakozhat. Senki sincs diszkriminálva.

A termék pedig valami egészen egyszerű dolog.

Végül képzeljünk el még egy utolsó dolgot. A cégnek mindössze egyetlen egy terméke van, és azon sosem változtatnak semmit. Akkor sem, ha mindenki változtatni akarna. Erről egyszerűen nincs szavazás, ahol a többség győzhetne. Minden döntésben a társtulajdonosoknak kell konszenzusra jutni. A konszenzus pedig azt jelenti, hogy kivétel nélkül mindenkinek egyet kell értenie. Nem a többség, nem kétharmad, nem 90%, hanem mindenki.

Kíváncsi vagy, hogy mi ez a termék, amely mindenkit ennyire felvillanyoz a cégben? Ez nem más, mint egy nyilvántartás, hogy kik a cég tulajdonosai, és mekkora részesedésük van. Igen, csak ennyi. Semmi több, csak egy lista a tulajdonosokról. Ha ez szerinted nem is annyira izgalmas, olvass még kicsit tovább!

Ez valójában egy verseny, amelyben mindenki rész vesz.

Beszéljünk egy kicsit a cég versenytársairól is, és az ő termékükről. Ezek a versenytársak kormányok, állami ügynökségek, hivatalok, a világ minden tájáról, amelyek bürokratákat fizetnek azért, hogy a világgazdaságot „menedzseljék”. A terméküket úgy nevezik, hogy pénz. Mármint tényleg, az a pénz, amit te is fizetésként kapsz, amiért dolgozol.

Eszedbe jutott már, hogy ezt a pénzt valaki létrehozza? Ők azok, ők készítik. De ez a pénz nem túl jó pénz. Nem igazán termel hozamot, az infláció miatt folyamatosan csökken a vásárlóereje, el lehet venni a tulajdonosoktól adókkal, vagy elkobzással, lefoglalással. A legrosszabb pedig az, hogy neked meg kell dolgoznod ezért a pénzért, másoknak meg nem. Nagyon sok ember és szervezet létezik, amelyek anélkül is kapnak ebből a pénzből, hogy megdolgoznának érte. És rengetegen vannak!

Ez egy elképesztően visszás rendszer, ha közelebbről megnézed. A világon pedig nagyon sokan vágynak egy alternatívára, ha egyáltalán van ilyen. Kezd már érdekelni a dolog? Amikor ilyen szörnyű versenytársaid vannak, és te is, ahogyan mindenki más is használja a terméket, mert használnod kell, extrém nagy a motiváció, hogy jó döntést hozzunk. Ezért mozgat meg ennyi embert a cég terméke, mert ez a termék nem más, mint a stabil pénz.

Olyan pénz, amelyet nem bürokraták hoznak létre, és elvenni sem tudják tőled. Nem lehet átirányítani a privilégiumokkal rendelkező felsőbb körökhöz, a bennfentesekhez.

Csatlakoznál?

Most, hogy ezt így végigvettük, hadd kérdezzem meg, befektetnél ebbe az elképzelt vállalkozásba? Miért is tennél ilyent? Első ránézésre az egész egy nagy őrültségnek tűnik. De őrült világban élünk. Szóval lehet, hogy ez működhet. Végül is minden önkéntes azon dolgozik, hogy a cég növekedjen. A világon pedig bárki csatlakozhat. Szóval végül akár mindenki csatlakozhat. És senki sem teheti tönkre a terméket. Ez pedig jó. A létrehozásához, a technológiához elképesztő tehetség kellett. Szóval működhet.

Ilyen cég viszont nem létezik.

Természetesen ilyen cég nem létezik, sehol a világon. Ha egy vállalat stabil pénzt szeretne kibocsátani, a hatóságok szempillantás alatt leállítanák.

De itt van a Bitcoin. A Bitcoint nem lehet leállítani, mert a Bitcoin nem egy cég. Nincs ügyvezetője, alkalmazottai, székhelye. Az önkéntesek munkáján alapul. Minden egyes dolog, amit leírtunk az elképzelt cégről, igaz a Bitcoinra.

Ez pedig vonzza az embereket. Az a küldetés, hogy az egész világ számára létrehozhassunk egy stabil pénzt, rengeteg okos, tehetséges embert inspirál. A Bitcoin rövid idő alatt nagyon messzire jutott ezen az úton. Az emberek felfigyelnek rá. Az emberek csatlakoznak hozzá, tulajdonossá válnak a rendszerben.

Mivel bárki csatlakozhat, végül mindenki fog. Nem véletlen, hogy a Bitcoin felvilágosult, szenvedélyes és elkötelezett közössége minden egyes nap újonnan érkezők tömegét fogadja be.

***

Ez a cikk egy fejezet Tomer Strolight – Miért éppen a Bitcoin? című sorozatából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva éred el.