Második rész, közgazdaságtan

Egy hatalmas rózsafa állt nem messze a kert bejáratától. Fehér rózsák nőttek rajta, de három kertész azon igyekezett, hogy vörösre fesse az összeset. Alice ezt kifejezetten érdekesnek találta…

A pénz nem a fákon terem. Ostobának kell lenni, hogy ezt higgyük, a szüleink pedig biztosra mentek, hogy megtanuljuk ezt a nagy igazságot, ezért mantraként ismételgették nekünk egész gyerekkorunkban. Arra bátorítottak, hogy bölcsen osszuk be a pénzt, ne szórjuk el felelőtlenül, és takarékoskodjunk a jó időkben, hogy könnyebben átvészelhessük a nehéz időket. Hiszen a pénz nem a fákon terem.

A Bitcoin többet tanított a pénzről, mint amennyiről úgy gondoltam, hogy tudnom kellene. Rákényszerültem, hogy foglalkozzak a pénz történetével, a bankok működésével, a közgazdaságtannal, és sok más dologgal is. Az út, amely a Bitcoin megértéséhez vezet, számtalan irányba ágazik el, és ebben a részben néhányat közelebbről is szemügyre veszünk.

Az első hét leckében filozófiai kérdéseket jártunk körbe. Ebben a hét leckében viszont a pénzt és a gazdaságot vesszük górcső alá. Ahogyan már említettem korábban, csak a felszínt tudjuk megkapargatni. A Bitcoin olyan, mint egy szélesen elterülő folyó, amely ráadásul mély is. Nincs rá mód, hogy minden aspektusát érinthessük egyetlen cikkben, esszében, vagy akár könyvben. Kétlem, hogy egyáltalán lehetséges lenne ez.

A Bitcoin a pénz következő evolúciós lépcsőfoka. Emiatt a megértéséhez érteni kell a közgazdaságtanhoz is. A helyén kell kezelni az emberi tevékenységeket és a résztvevőket a gazdaságnak nevezett hatalmas kirakósban, márpedig a gazdasági vonatkozások adják a Bitcoin saját kirakósának talán a legnagyobb részét.

Hadd mondjam el ismét, ezek a leckék azt tükrözik, hogy én miket tanultam meg a Bitcointól. Az én saját utazásom a nyúl üregébe, és az, amit felhoztam onnan. Márpedig én nem vagyok közgazdász. Határozottan kiléptem a komfortzónámból, és szinte biztos, hogy a tudásom, a megértésem hiányos. Megpróbálom kihozni a maximumot abból, amit elértem, még ha ezzel nevetségessé is válhatok. Végülis eleve a választ keressük arra, hogy mit tanultam a Bitcointól?

A hét filozófiai lecke után jöjjön hát a hét pénzügyi lecke. A mai ajánlat egy kis közgazdaságtan, a célállomás pedig a megbízható pénz.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.