Hetedik lecke: A tudás határai

Egyre csak lefelé, lefelé. Sosem fog véget érni a zuhanás?

Belemerülni a Bitcoin világába megrendítő élmény lehet. Azt hittem, tudok ezt-azt. Azt hittem, jó oktatást kaptam. Azt hittem, értek a számítástechnikához, ha máshoz nem is. Évekig tanultam, szóval mindent tudnom kell a digitális aláírásokról, hashelésről, titkosításról, a hálózatról és a biztonságról, nem igaz?

Nem.

Megtanulni az alapokat, amelyekre a Bitcoin működése épül, nehéz. Teljes mélységében megérteni mindegyiket pedig nem egyszerűen nehéz, hanem valószínűleg lehetetlen.

„Senki sem találta még meg a Bitcoin nyúlüregének az alját.”

Jameson Lopp

A könyvek listája, amelyeket el szeretnék olvasni, gyorsabban bővül, mint amilyen gyorsan olvasni tudok. Az esszék, cikkek listája pedig gyakorlatilag végtelen. Több podcast létezik, mint amennyit meg tudnék hallgatni. Ez elképesztő, tényleg. Ráadásul a Bitcoin fejlődik is, és majdnem lehetetlen lépést tartani az innovációval, követni az újdonságokat. Még el sem igazán ült a por, amelyet a Bitcoin főhálózatának a létrehozása felvert, de az emberek már második réteget építettek rá, és a harmadikon dolgoznak.

A Bitcoin megtanított rá, hogy a tudásom korlátozott. Megtanította, hogy a nyúl ürege feneketlen.

***

A tükörben:

Bitcoin’s Eternal Struggle – How Bitcoin thrives on the Edge between Order and Chaos

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.