Nyolcadik lecke: A pénzügyi tudatlanság

Tudatlan kislánynak fog hinni, ha rákérdezek. Nem fogom ezt tenni, talán itt találom valahol, felírva.

Számomra az volt a legmeglepőbb dolog, hogy az, ami elsőre egy tisztán technológiai jellegű dolognak tűnt, egy számítógép-hálózatnak, valójában mekkora tudást igényel a megértéshez a pénzügy, a gazdaság, és a pszichológia terén. Ha egy fantasztikus irodalmi hasonlattal akarnám jellemezni, ez az az érzés, amelyet így írtak le:

„Veszélyes dolog beszállni a Bitcoinba, Frodó. Elolvasod a white papert, és aztán ha nem figyelsz oda, hová lépsz, könnyen beszív a mélység.”

Ha meg akarsz érteni egy új pénzrendszert, ahhoz ismerned kell a régit. Én nagyon hamar rájöttem, hogy az oktatási rendszerben eltöltött időm alatt kapott pénzügyi ismereteim mennyisége gyakorlatilag nulla. Elkezdtem feltenni magamnak a kérdéseket, mintha csak öt éves lennék. Hogyan működnek a bankok? Hogyan működik a tőzsde? Mi a pénz? Mi a rendes pénz? Miért van annyi adósság? Honnan jön a pénz, és ki dönti el, mennyi van belőle? Hamar pánikba estem, hogy mennyire tudatlan is vagyok, de aztán rájöttem, hogy jó társaságba keveredtem.

„Ironikus, hogy a Bitcoin miatt többet tanultam a pénzről, mint a pénzintézeteknél eltöltött hosszú évek során. Ráadásul egy bankban kezdtem a karrieremet.”

aarontaycc

„Az elmúlt három hónapnyi kriptózás alatt többet tanultam a pénzről, gazdaságról, technológiáról, titkosításról, pszichológiáról, politikáról, jogról, játék-elméletről, és saját magamról, mint előtte három és fél év alatt a főiskolán.”

bitcoindunny

Számtalan ilyen vallomással találkozhatunk. A Bitcoin, ahogyan az első leckében említettem, egy élő dolog. A híres közgazdász, Mises szerint maga a gazdaság szintén egy élő rendszer. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy az életet kifejezetten nehéz megérteni.

„A tudomány nem más, mint egy állomás a tudásért folyó végtelen versenyben. Az emberi tevékenység minden apró mozzanata hatással van rá, sokszor rossz irányba. Ez nem azt jelenti, hogy a világgazdaság ma visszafejlődik. Egyszerűen annyit jelent, hogy a gazdaság egy élő rendszer, és mint ilyen, tökéletlen, és folyton változik.”

Ludwig von Mises

Mindannyian olvashattunk már a hírekben több pénzügyi, gazdasági válságról is, elcsodálkozva, hogy ezek a mentőcsomagok hogyan működnek, és hogy lehet, hogy a sok billió dolláros veszteségekért soha senki nem felelős. Még én is csak kapkodom a fejem, de mostanra már van valami fogalmam arról, hogy mi is történik a pénzügyi világban.

Néhányan viszont olyan messzire mennek, hogy az általános tudatlanságból inkább a rendszerszintű, szándékos tagadás fázisába lépnek. A történelem, fizika, biológia, matematika, nyelvtan mind szerepel az iskolai tantervekben, a pénz és a gazdaság viszont meglepő módon rendkívül kis súllyal szerepel, ha egyáltalán bekerül valahol. Csodálkoznék rajta, ha akkor is ennyi adósságot halmoznának fel az emberek, ha az oktatásunkban szó lenne a gazdaság és a pénz működéséről is. Persze, néha azon is elgondolkodok, hogy vajon hány réteg alufólia kell egy jó kis alufóliasisakhoz. Lehet, hogy három már elég.

„Ezek a válságok, a mentőcsomagok, nem véletlen történnek így. Az sem véletlen, hogy nem tanítanak a pénzről az iskolában. Ez szándékos. Az amerikai polgárháború előtt illegális volt a rabszolgák tanítása. Nekünk most az nincs engedélyezve, hogy a pénzről tanuljunk az iskolában.”

Robert Kiyosaki

Mint ahogyan Óz történetében, nekünk is azt mondják, ne foglalkozzunk azzal a fickóval a függöny mögött. Ózzal ellentétben nekünk viszont most elérhető a valódi varázslat: egy cenzúra-ellenálló, nyílt, határokon átívelő pénzrendszer. Nincs függöny, és a varázslatot bárki megnézheti közelebbről.

A Bitcoin rávett, hogy lessek be a függöny mögé, és szembesüljek a saját pénzügyi tudatlanságommal.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.