Harmadik lecke: A lokáció

Egyszer csak egy dühös hang hallatszott, a nyúlé – Pat, Pat! Merre vagy?

Ha nem vesszük számításba a kvantum-mechanikát, a fizikai világban könnyű meghatározni, hogy mi hol van. A kérdés, hogy „Hol van X?”, egyszerűen megválaszolható, függetlenül attól, hogy X egy személy, vagy esetleg egy hely. A digitális világban a lokáció, az elhelyezkedés már kicsit trükkösebb dolog, de nem lehetetlen válaszolni rá.

Hol vannak az emailjeink például? Az, hogy a felhőben, az rossz válasz, hiszen csak annyit jelent, hogy valaki más gépén. Persze, ha nagyon akarod, be lehet azonosítani minden egyes készüléket, amely a leveleidet tárolja, és meghatározni azok földrajzi helyét. A bitcoin esetében az elhelyezkedés viszont nagyon trükkös. Hol is van a bitcoinod?

„Kinyitottam a szemem, körülnéztem, és feltettem a legegyértelműbb, hagyományos, legvalószínűbb kérdést: Hol vagyok?”

Daniel Dennett

Itt két féle probléma is felmerül. Az elosztott főkönyv ténylegesen elosztott, tehát minden egyes gépen megtalálható a teljes, hiánytalan másolata. Másodszor pedig bitcoin nem létezik. Nem fizikálisan nem létezik, hanem technikailag sincs olyan dolog, hogy bitcoin.

A Bitcoin, mint elosztott főkönyv, nyilvántartást vezet az úgynevezett elköltetlen tranzakciós kimenetekről, az UTXO-król, és szót sem ejt semmiről, amely akár csak hasonlítana bitcoinra. A bitcoin létezését úgy állapítjuk meg, hogy az UTXO-k csoportjának minden 100 milliós egységét bitcoinként definiáljuk.

„Hol van a bitcoin ebben a pillanatban? Nos, nincs bitcoin. Egyszerűen csak nincs ilyesmi. Nem létezik. Bejegyzések vannak az elosztott főkönyvben, amelynek nincs meghatározott földrajzi lokációja. De azt is mondhatjuk, hogy valójában mindenhol ott van. Földrajzilag ennek nincs sok értelme, és abban sem segít, hogy rájöjj, mit is csinálsz itt.”

Peter Van Valkenburgh

Szóval, ha nincs is bitcoin, akkor mit birtokolsz, amikor azt mondod, hogy van bitcoinod? Mikor létrehozol egy tárcát, kapsz egy seed-sort, egy tucatnyi fura szót, amelyet a meghatározott sorrendben kell leírni. Ezek hozzák létre a privát és a publikus kulcsod, és úgy működnek, mint egy varázsige, lehetővé teszik számodra, hogy bitcoint „küldj” másoknak. Azaz bejegyzést hozz létre az elosztott főkönyvben. Ilyen értelemben nézve a privát kulcsod maga a bitcoinod.

Ha szerinted ezt rosszul gondolom, nyugodtan küldd el nekem a privát kulcsaidat.

A Bitcoin megtanította nekem, hogy az elhelyezkedés kérdése tényleg trükkös dolog.

***

A tükörben:

The magic dust of cryptography

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.