Második lecke: A korlátozottság hiánya

Ez már elegendőnek tűnik – remélem, nem kell még nagyobbra nőnöm…

Általánosságban véve, a technológia bőséget hoz az emberiség számára. Egyre több és több ember élvezheti a modern világ előnyeit, olyan módon, amely azelőtt luxusnak számított. Hamarosan úgy élhetünk majd, ahogyan régen a királyok, és néhányunk már most is úgy él. Ahogyan Peter Diamandis írta az Abundance, Bőség című könyvében, „a technológia felszabadítja az erőforrásokat, és amiből régen kevés volt, az most bőségesen a rendelkezésünkre áll”.

A Bitcoin, mint fejlett technológia, megtöri ezt a trendet, és létrehoz egy olyan dolgot, amely viszont ténylegesen korlátozott. Egyesek azt mondják, hogy az egész univerzumban ez a dolog a legkorlátozottabb. Egyszerűen nem lehet növelni a készletet, nem számít, mekkora erővel próbálkozunk.

„Mindössze két dolog létezik, amelyik ténylegesen korlátozott. Az idő és a bitcoin.”

Saifedean Ammous

Önellentmondásnak tűnik, hogy a Bitcoin ezt a másolás segítségével éri el. A tranzakciókat kihirdetik a hálózaton, a blokkokat mindenki rögzíti a saját főkönyvébe, ez az elosztott főkönyv pedig, nos, tényleg elosztott. Csinos szakkifejezések, amelyek valójában azt jelentik, hogy mindenki lemásolja magának az adatokat. A Bitcoin annyi számítógépre másoltatja fel magát, amennyire csak lehetséges, és pénzügyileg motiválja a felhasználókat, hogy bányásszanak vagy csomópontot futtassanak. Ez a rengeteg másolás pedig kitűnően biztosítja a szűkösséget.

A bőség korában a Bitcoin megtanította, hogy mit jelent a korlátozottság.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.