Első lecke: A megváltoztathatatlanság és a változtatás

„Azon tűnődöm, hogy megváltoztam-e az éjszaka során? Hadd gondolkozzak! Ugyanaz voltam, mint aki ma reggel felébredt? Úgy gondolom, emlékeznék rá, ha valaki más lettem volna. De ha mégsem vagyok ugyanaz, akkor ki vagyok valójában?
Ez ám az igazi kérdés!”

Nagyon nehéz meghatározni, hogy mi a Bitcoin. Nagyon új dolog, és minden jellemzés megpróbálja valami régi, ismert dologhoz hasonlítani, így hívták már digitális aranynak és az internet pénzének is. Mindegy, hogy kinek mi a kedvenc hasonlata, két dolog alapvetően létfontosságú a Bitcoinhoz, a decentralizáció és a megváltoztathatatlanság.

Úgy is lehet gondolkodni a Bitcoinról, hogy az egyfajta automatizált társadalmi szerződés. A szoftver maga csak egy része az összképnek, és ha úgy akarjuk megváltoztatni a Bitcoint, hogy megváltoztatjuk a programkódot, hasztalan próbálkoznánk. Minden változtatásról meg kellene győznünk a hálózat összes többi résztvevőjét, hogy fogadják el. Ez pedig pszichológiai kérdés, nem technológiai. A következő kijelentés esetleg abszurdnak tűnhet, mint sok minden más is a Bitcoinnal kapcsolatban, de attól még igaz: nem fogod megváltoztatni a Bitcoint. Az fog megváltoztatni téged.

„A Bitcoin jobban meg fog változtatni minket, mint amennyire mi meg tudjuk változtatni a Bitcoint.”

Marty Bent

Sokáig tartott, mire elfogadtam ennek a valóságát. A Bitcoin csak egy program, ráadásul nyílt forráskódú, tehát bármikor megváltoztathatod, nem igaz? Nem, nem igaz. Nagyon nem. Nem meglepő módon a Bitcoin létrehozója is tisztában volt ezzel.

„A Bitcoin természete olyan, hogy már a 0.1-es verzió kiadásakor kőbe lettek vésve a fő működési szabályok, véglegesen.”

Satoshi Nakamoto

Rengetegen próbálták már megváltoztatni a Bitcoint. Mindegyikük elbukott. Végtelen mennyiségben sorakoznak a forkok és az altcoinok, a Bitcoin mégis itt van, és ugyanúgy teszi a dolgát, mint az első csomópont elindulásakor. Hosszú távon az altok nem fognak számítani. A forkok kihalnak. A Bitcoin számít. Addig, amíg az univerzumunk matematikai és fizikai törvényei nem változnak meg, addig a Bitcoin itt lesz és működni fog.

„A Bitcoin olyan, mint egy új életforma. Az interneten él, azzal együtt lélegzik. Azért él, mert fizetni tud az embereknek, hogy életben tartsák. Nem lehet megváltoztatni. Nem lehet vitatkozni vele. Nem lehet manipulálni. Nem lehet korrumpálni. Nem lehet leállítani. Ha egy atomháború elpusztítaná a bolygó felét, a Bitcoin akkor is itt lenne, és tovább működne.”

Ralph Merkle

A Bitcoin hálózata túl fog élni mindannyiunkat. Mikor ezt megértettem, az jobban megváltoztatott engem, mint előtte a világon bármi. Megváltozott az időperspektívám, megváltoztak a pénzügyi ismereteim, a politikai nézeteim, és még sok minden más is. Vannak, akiknek még az étrendjét is megváltoztatta. Neked is őrültségnek hangzik, mint nekem? Az is, őrültség, de mégis ez történik.

Megtanultam, hogy a Bitcoin nem fog változni. Én fogok.

***

A tükörben:

Bitcoin’s Gravity –  How idea-value feedback loops are pulling people in

Proof of Life – Why Bitcoin is a Living Organism

The Bitcoin Journey

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.