Első rész, filozófia

Az egér kérdőn nézett rá, és mintha kacsintott volna az egyik apró szemével, de nem mondott semmit.

Ha csak egy futó pillantást vetünk a Bitcoinra, akkor azt láthatjuk, hogy lassú, pazarló, túlbiztosított, és elképesztően paranoid. De ha valódi kíváncsisággal fordulunk felé, észrevehetjük, hogy a dolgok nem olyanok, mint első ránézésre.

A Bitcoinnak van az a tulajdonsága, hogy fogja az emberek feltevéseit, és a feje tetejére állítja azokat. Mikor kicsit képbe kerülsz, és úgy érzed, megértetted az összefüggéseket, a Bitcoin megint beront a szobába, mint az elefánt a közmondásos porcelánboltba, és szétzúzza az elméleteket, ismét.

Vak szerzetesek próbálják értelmezni, hogy milyen egy elefánt

A Bitcoin számos tudományágra épül. Mint ahogyan a régi kínai mesében a vak szerzetesek az egyes testrészek alapján próbálják elképzelni, hogy hogyan is néz ki egy elefánt, úgy a Bitcoint tanulmányozók is egy-egy speciális nézőpontból indulnak ki. Ezért pedig mindenki más következtetésre jut, hogy miféle bestia is ez.

Az itt következő leckék azokról a feltevéseimről szólnak, amelyeket a Bitcoin darabokra szedett. Filozófiai gondolatok négy fejezetben a megváltoztathatatlanságról, a szűkösségről, a lokalitásról és a személyazonosságról. Az ötödikben a Bitcoin létrehozásának a lenyűgöző történetét vesszük át, a két utolsó lecke pedig a szólásszabadságról és az egyéni tudás korlátairól szól, ezek a nyúlüreg feneketlen mélységére reflektálnak. Szóval vesd bele magad a lyukba, és élvezd a zuhanást!

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.