Negyedik lecke: Az azonosítás

Ki vagy te? – kérdezte a hernyó.

Nic Carter írt egy nagyon jó filozófiai értekezést, amelyben megpróbálta megválaszolni a kérdést, hogy vajon milyen lehet Bitcoinnak lenni? Ahogy rávilágított, a nyílt, publikus blokkláncok, mint amilyen a Bitcoin is, szembekerülnek a Tézeusz hajója néven ismert talánnyal. Felmerül tehát a kérdés, melyik az igazi Bitcoin?

„Elég csak arra gondolni, hogy a Bitcoin alkotóelemei közül mennyire kevés az eleve benne lévő. A teljes kódbázisa újra lett írva. Meg lett változtatva. Ki lett bővítve. Így már alig hasonlít az első, az eredeti verzióra. A főkönyv maga, hogy ki mit birtokol, ténylegesen az egyetlen eleme az egész hálózatnak, amely a kezdetek óta változatlan. Hogy a Bitcoin valóban irányítás nélkül működhessen, ellen kell állni a kísértésnek, hogy bárki olyan pozícióba kerüljön, hogy meghatározhassa, melyik lánc az igazi, máshogyan kell ezt megoldani.”

Nic Carter

Úgy tűnik, a technológia fejlődése rákényszerít minket, hogy komolyan vegyük ezeket a filozófiai kérdéseket. Előbb vagy utóbb az önvezető autók is szembesülni fognak azzal, hogy egy balesetet csak egy másik baleset árán tudnának elkerülni. Nem fognak tudni megállni, és el kell dönteniük, kit ütnének el inkább, ki élhet, és ki hal meg.

A kriptopénzek az első szándékosan előidézett hard fork óta rákényszerítik az embereket, hogy igenis foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel. Érdekes, hogy az eddigi két legnagyobb jelentőségű hard fork esetén két különböző válasz született ebben a kérdésben. 2017 augusztus elsején a Bitcoin két táborra szakadt, mikor a láncot kettéválasztották. A piac úgy döntött, hogy a módosítatlan, változatlan lánc lesz az eredeti Bitcoin. Egy évvel korábban, 2016 októberében az Ethereum vált kétfelé. A piac akkor viszont úgy döntött, a módosított láncot fogja eredeti Ethereumként folytatni.

Ha egy rendszer ténylegesen decentralizált, akkor időről időre fel kell merülnie a „Tézeusz hajója” kérdéskörnek, egészen addig, amíg a hálózat létezik.

A Bitcoin megtanította, hogy a decentralizáció nem teszi könnyebbé a dolgok meghatározását.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.