Tizenegyedik lecke: Pénz

Fiatal koromban – mondta a bölcs, – nagyon odafigyeltem rá, hogy az izületeim rugalmasak maradjanak. Ez a kenőcs segített, öt schilling egy doboz. Engedd meg, hogy eladjak neked párat!

Mi a pénz? Minden nap használjuk, erre a kérdésre mégis meglepően nehéz válaszolni. Minden téren függünk a pénztől, és ha kevéssel rendelkezünk, az életünk hamar bonyolulttá válhat. Mégis alig gondolkodunk el ezen, pedig állítólag e körül forog a világ. A Bitcoin hamar rákényszerített, hogy újra meg újra feltegyem magamnak a kérdést, mi is valójában a pénz?

A mai modern világban a legtöbb embernek a tárcájában lévő bankjegyek jutnak az eszébe, ha szóba kerül a pénz, még akkor is, ha valójában a legtöbbünk pénze inkább csak néhány szám, egy bankszámlán. Már most egyeseket és nullákat használunk a pénzünkhöz, miért más mégis a bitcoin? A bitcoin azért más, mert működését tekintve nagyon is különbözik a jelenleg használt pénzeinktől. Ezt úgy tudjuk könnyen megérteni, ha megnézzük, mi is a pénz, hogyan jön létre, és miért az arany és az ezüst volt a történelem során a kereskedelemhez használva.

„Ha úgy vesszük, a bitcoin inkább a nemesfémekre hasonlít. Nem változik a készlete csak azért, hogy tartani tudja az értékét. A készlete előre meg van határozva, ezért az értékének kell változnia.”

Satoshi Nakamoto

Kagylók, ezüst, arany, papír, bitcoin, igazából mindegy. Az számít pénznek, függetlenül az alakjától és a megjelenésétől, amelyről az emberek úgy döntenek, hogy pénzként használják.

A pénz, mint találmány, zseniális dolog. Egy pénz nélküli világ őrülten bonyolult lenne. Vajon hány halat kell adnom egy új pár cipőért? Hány tehénnel tudok venni egy házat? Mi van, ha éppen nincs szükségem semmire, de meg kellene szabadulnom a romlandó almáimtól? Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy rájöjjünk, a barteren, cserekereskedelmen alapuló gazdaság nem a leghatékonyabb megoldás.

A pénzben az a legjobb, hogy bármire elcserélhető, emiatt ekkora jelentőségű találmány. Ahogyan Nick Szabo a Shelling Out című esszéjében kifejtette, az emberiség már rengeteg dolgot használt pénzként. Gyöngyöket, kagylókat, faragott csontot, ékszereket, és olyan ritka fémeket, mint az ezüst és az arany.

Az emberek lusták, és nem nagyon gondolkodunk el azon, hogy az általunk használt dolgok hogyan működnek. A pénz működik, tudjuk használni. Ahogyan az autók vagy a számítógépek esetén is, a legtöbben csak akkor gondolkodnak el valaminek a működésén, ha az a valami éppen tönkremegy. Azok az emberek, akiknek az összes megtakarítása semmivé vált a hiperinfláció miatt, pontosan ismerik a megbízható, stabil pénz értékét. Azok az emberek, akiknek a rokonai, barátai tűntek el a náci Németország, vagy a kommunista Szovjetunió atrocitásaiban, pontosan ismerik a magánszféra értékét.

A pénzzel az a helyzet, hogy mindennel kapcsolatban áll. Minden tranzakció felét a pénz adja, hiszen pénzért cserébe veszünk vagy adunk valamit, így aki a pénzt kontrollálja, hatalmas befolyásra tehet szert.

„A kereskedelmi tranzakciók egyik fele a pénz mozgása, és teljes civilizációk emelkednek fel, vagy buknak el a pénzük minőségétől függően. Egy rendkívüli erőről beszélünk, amely gyakorlatilag az éj leple alatt működik. Egy olyan erőről, amely valóságnak tűnő illúziókat képes teremteni, és fenntartani. Ez a Szövetségi Tartalékbank, a FED valódi hatalma.”

Ron Paul

A Bitcoin véget vet ennek, hiszen megszünteti a pénznyomtatást, mégpedig békésen, erőszak nélkül.

A pénz rengeteg megjelenési formát öltött már. Néhány ezek közül jó volt. Így vagy úgy, de javítottak a pénzünk minőségén. Nemrégiben azonban a pénzünk működési szabályait korrumpálták. Manapság szinte minden pénz parancsszóra jön létre, fedezetlenül. Hogy ezt megértsem, tanulmányoznom kellett a történelmet, és a pénzek bukását.

Hogy ezt mások is megérthessék, vagy hatalmas erőfeszítések kellenek az oktatásban, vagy sorozatos pénzügyi katasztrófák. Reménykedjünk, hogy az első változat fog bekövetkezni.

Nekem mindenesetre megtanította a Bitcoin, hogy mi a pénz.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.