Tizedik lecke: Érték

A fehér nyúl volt az, lassan jött visszafelé, és közben aggódva nézelődött, mint aki elvesztett valamit…

Az érték fogalma mindig is paradoxonnak tűnt, és számos elmélet létezik, amely azt próbálja megmagyarázni, miért értékelünk bizonyos dolgokat többre, mint valami mást. Az emberiség valójában évezredek óta elmélkedik ezen. Ahogy Platón is írta a dialógusaiban, sokszor azért értékelünk valamint, mert ritka, nem pedig azért, mert szükséges a túlélésünkhöz.

„Ha körültekintő vagy, ugyanezt tanácsolod a tanítványaidnak is – ne beszéljenek senkivel, csak veled, és egymással. Ha valami ritka, Euthydemus, akkor értékes is. A víz bőséges, ezért olcsó, pedig létszükségletünk, ahogyan Pindar is mondta.”

Platón

Az érték paradoxona valami érdekesre világít rá velünk, emberekkel kapcsolatban. Úgy tűnik, szubjektíven is értéket tulajdoníthatunk dolgoknak, de nem önkényesen választott kritériumok alapján. Egy bizonyos dolog sok különböző okból számíthat értékesnek, de minden, amit értékesnek tekintünk, meghatározott tulajdonságokkal bír. Ha valamit könnyen sokszorosíthatunk, vagy természeténél fogva bőségesen rendelkezhetünk vele, akkor nem tekintjük értékesnek. A jelek szerint viszont értékesnek gondolunk olyasmit, ami ritka (például a nemesfémek, drágakövek, vagy éppen az idő), amit nehéz, bonyolult előállítani, vagy amit nem lehet pótolni (például egy régi fényképet valamely szerettünkről), vagy éppen azért, mert lehetővé tesz számunkra valamilyen fontos dolgot. De akár ezek kombinációja is lehetséges, ahogyan a műalkotások esetében tapasztalhatjuk.

A bitcoin mindezt biztosítja. Elképesztően ritka, csak 21 millió fog létezni belőle. Egyre nehezebb előállítani a blokkjutalom-felezések miatt. Nem lehet lecserélni, ha egy privát kulcs elveszett, a rajta lévő bitcoin örökre elérhetetlen. Lehetővé tesz számunkra néhány nagyon fontos dolgot. Vitathatatlanul a legjobb értéktovábbító a határokon átnyúló pénzküldéshez. Nem lehet cenzúrázni, sem pedig lefoglalni, ráadásul lehetővé teszi az emberek számára, hogy bankok, kormányok nélkül, önállóan tudják tárolni, biztonságban tartani a vagyonukat.

A bitcoin megtanította, hogy az érték lehet szubjektív, de nem önkényes döntéseken alapul.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.