Tizenhetedik lecke: Tudnunk kell a pontos időt

Kedveském, így el fogok késni!

Sokszor lehet hallani, hogy a bitcoin bányászattal jön létre, mivel számítógépek ezrei dolgoznak nagyon bonyolult matematikai problémák megoldásán. Meghatározott problémákra kell megoldást találni, és ha sikerül, akkor azzal hozod létre az új bitcoint. Ez egy nagyon leegyszerűsített nézőpont, és figyelmen kívül hagyja a lényeget. A bitcoint nem kell létrehozni, és a rendszer nem a matematikai problémák megoldásáról szól. Valójában a matematikai része nem is nehéz. Ami valójában nehéz, az a pontos idő meghatározása egy decentralizált rendszerben.

Ahogyan a white paper kiemeli, a proof of work (a bányászat) ahhoz kell, hogy egy elosztott időbélyegző-szerver működhessen a hálózaton.

Kivonat a white paperből. Valaki azt mondta, hogy időlánc?

Mikor először hallottam a Bitcoinról, azt hittem, hogy a PoW nem hatékony, és pazarló megoldás. Egy idő után viszont elkezdtem máshogyan tekinteni az energiafelhasználás kérdésére. A jelek szerint a proof of work még ma, egy évtizeddel a Bitcoin megszületése után is teljesen félre van értelmezve.

A matematikai „problémák”, amelyet a PoW megold, úgymond kitaláltak, ezért sokan úgy vélik, az a munka haszontalan. Ha kizárólag a számítási teljesítményre fókuszálunk, akkor ez a nézet igaz. De a Bitcoin nem a számításokról szól. A Bitcoin arról szól, hogy egymástól függetlenül egyetértésre juthassanak a résztvevők az események sorrendjében.

A proof of work az a metódus, amely használatával bárki meg tud bizonyosodni arról, hogy mi minden történt, és milyen sorrendben történt. Ez az egyéni megbizonyosodás vezet a konszenzushoz, a több résztvevő közötti egyetértéshez, hogy ki mit birtokol.

Egy végletekig decentralizált környezetben nincs meg az a luxus, hogy valaki megmondja nekünk a pontos időt. Bármely harmadik fél, aki üzembe állítana egy órát, egyben központi sebezhetőséget is hozna a rendszerbe, amely mentén az támadhatóvá válna. Márpedig ahogyan Grisha Trubetskoy megfogalmazta, minden az időzítésen múlik. Satoshi pedig pontosan ezt a problémát oldotta meg, egy decentralizált óra létrehozásával, amely egy proof of work blokklánc segítségével működik. Mindenki elfogadja tényként, hogy az a lánc a valódi lánc, amely a legtöbb munkát összesíti, amely ezért a legértékesebbnek számít. Így van meghatározva az, hogy valójában mi történt, és ez a megegyezés az, amelyet a számítástechnika-tudományban Nakamoto-konszenzusnak neveznek.

„A hálózat időbélyegzővel látja el a tranzakciókat a hashelés során, ezután pedig ezek lánc-szerűen kerülnek összefűzésre. Ezzel lehet bizonyítani a tapasztalt események pontos sorrendjét.”

Satoshi Nakamoto

Ha nincs egy következetesen használható módszerünk, amellyel megmondhatjuk a pontos időt, akkor nem tudjuk meghatározni, hogy mi történt előbb, és mi később. Lehetetlen megmondani a pontos sorrendet. A Nakamoto-konszenzus segítségével a Bitcoin megbízhatóan tudja mérni az időt. A hálózat pénzügyi motivációt használ, hogy fenntartsa ezt a decentralizált órát, az emberi kapzsiságra és az önérdek érvényesítésére a versengő felek között. Hogy maga az óra nem pontos, igazából nem számít. Az események sorrendje a valódi információ, ezt pedig bárki önállóan le tudja ellenőrizni.

A proof of work konszenzusnak köszönhetően a munka és a megbizonyosodás egyaránt teljes mértékben decentralizált. Bárki csatlakozhat, bárki kiléphet, önként, bárki megbizonyosodhat bármiről, bármikor. Ráadásul bárki önállóan, egyedül képes leellenőrizni a teljes rendszert, anélkül, hogy meg kellene bízni másokban.

A proof of work megértése időbe telik. Nem túlságosan magától értetődő, és hiába egyszerűek a szabályok, egy nagyon összetett rendszert működtetnek. Nekem az segített, mikor máshogy kezdtem gondolkodni a bányászatról. A hasznosságot láttam benne, nem a pazarlást. Megbizonyosodást, nem pedig üres számításokat. Időt, nem pedig blokkokat.

A Bitcoin megtanította, hogy nem egyszerű megmondani a pontos időt, főleg, ha decentralizált vagy.

***

A tükörben:

Bitcoin’s Energy Consumption – A shift in perspective

Bitcoin is Time

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.