Harmadik rész, technológia

Ezúttal jobban fogom csinálni! – mondta magának, miközben elővette a kis aranykulcsot, és kinyitotta a kertbe vezető ajtót.

Aranykulcsok, órák, amelyek nem úgy működnek, ahogyan megszoktuk, versenyek furcsa rejtvényekkel, és névtelen, arctalan építők. Ez úgy hangzik, mintha egy tündérmese lenne Csodaországból, de ez valójában a Bitcoin napi valósága.

Ahogyan a Második részben olvashattad, a jelenlegi pénzrendszerünk nagyobb része alapjaiban hibás. Ahogyan Alice, mi is csak abban reménykedhetünk, hogy másodszorra már jobban csináljuk majd. Köszönhetően viszont egy ismeretlen alkotónak, most a rendelkezésünkre áll egy kifinomult technológia, a Bitcoin. A problémamegoldás egy decentralizált, ellenséges környezetben, egyedi megoldásokat kíván. A csomópontok világában a problémákra minden jellemző, csak az nem, hogy egyszerűen megoldhatók. A Bitcoin sok esetben alapoz az erős titkosítási megoldásokra, főleg, ha a technológia szemszögéből nézzük. Hogy ez a titkosítás mennyire erős, arról is szót ejtünk majd.

A kriptográfia segítségével távolítja el a rendszerből a közvetítőket a Bitcoin. Ahelyett, hogy egy központi szereplőben kellene megbíznunk, a hálózat az univerzum legnagyobb erejét hívja segítségül, a fizikát. Persze, egy leheletnyi bizalom azért még szükséges ezután is, erről is beszélni fogok az egyik leckében.

Az utolsó pár lecke a Bitcoin mögötti technológiai fejlesztések világába kalauzol el, a mögöttes filozófiához. Ez ugyanolyan fontos, mint a technológia maga. A Bitcoin nem egyszerűen egy új, trendi app a telefonodon. A Bitcoin egy teljesen új pénzügy valóság alapja, pontosan ezért kellene úgy kezelni, mint egy atombiztos pénzügyi rendszert.

Hol állunk most ebben a pénzügyi, társadalmi, technológiai forradalomban? A már létező technológiák és hálózatok akár összehasonlítási alapként is szolgálhatnak a Bitcoin jövője számára, az utolsó leckében ezért pontosan ezt fogjuk közelebbről szemügyre venni.

Szóval kösd be magad, és élvezd az utazást! Ahogyan minden exponenciális technológia esetében, most is parabolikus emelkedés következik.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.