Ötödik lecke: Egy hibátlan terv

Elvesztették a fejüket, – kiáltották vissza a katonák…

Mindenki szereti a jó történeteket. A Bitcoin eredetmítosza különösen lenyűgöző, és az egyes részletek fontosabbak, mint elsőre gondolhatnánk. Kicsoda Satoshi Nakamoto? Egyetlen személy, vagy esetleg egy csoport? Férfi vagy nő? Időutazó földönkívüli, esetleg egy fejlett mesterséges intelligencia? Elméleteink lehetnek, de valószínű, hogy az igazságot sosem fogjuk megtudni. Ez pedig nagyon fontos tényező!

Satoshi szándékosan maradt névtelen. Elültette a Bitcoin magját, a környékén maradt, hogy megbizonyosodjon, a rendszer nem fog leállni rögtön a kezdeti fázisban. Végül nyomtalanul eltűnt. Ez furcsa, ködösítő viselkedésnek tűnhet, de valójában szükségszerű ahhoz, hogy egy rendszer ténylegesen decentralizált lehessen.

Nincs központi irányító. Nincs felügyelő hatóság. Nincs feltaláló. Nincs senki, akit le lehetne tartóztatni, megkínozni, megzsarolni, bebörtönözni. Hibátlan koncepció egy technológia számára.

„Az egyik legnagyobb dolog, amit Satoshi tett, az eltűnése volt.”

Jimmy Song

A Bitcoin létrehozása óta ezernyi más kriptopénz született meg. Egyik ilyen klón sem osztozik a Bitcoin eredet-történetén. Ha valaki túl akarja szárnyalni a Bitcoint, az eredetmítosszal kell kezdenie. Az ötletek harcában pedig minden a körítésről, a narratíváról szól.

„Az arany eredetileg csak az ékszerekhez volt használva, aztán pedig a cserekereskedelemben vett részt az elmúlt 7000 évben. A magával ragadó csillogása miatt az volt a meggyőződés, hogy az istenek ajándéka az emberiség számára.”

Arany: A különleges fém

Ahogyan régen az arany, most a Bitcoin is lehetne az istenek ajándéka. Az arannyal ellentétben a Bitcoin eredete viszont kifejezetten emberi történet. Azt is tudjuk, hogy kik a fejlesztés istenei: átlagemberek szerte a világról, ismert szakértőként, vagy névtelenül.

A Bitcoin megtanította a narratíva fontosságát.

***

Ez a bejegyzés egy részlet Gigi – 21 Lecke című cikksorozatának magyar fordításából. A tartalomjegyzéket és az ingyen letölthető változatot ide kattintva találod meg.