A Világgazdasági Fórum kedvenc kriptói

Meglepőt lépett a WEF, a World Economic Forum, és kiadtak egy jelentést a blokkláncról, kriptókról, meg a szerintük befutókról. Szócsépléssel együtt 22 oldal az egész, ha megy az angol, érdemes átolvasni, egyáltalán nem rossz. A társszerzők között pedig szemmel láthatóan van olyan, aki pontosan tudja és érti, hogy miről is beszél.

A jelentés egy általános ismertető szakasszal indít, hogy mi is a blokklánc, kriptó, és egy gyorstalpalót is ad a vásárlásról, tárolásról, biztonságról. Külön részt kapott az Ethereum az okosszerződései miatt, egy másik külön szakasz pedig az energiahasználatról szól. Ez meglepően korrekt, még azt is leírják, hogy a PoS konszenzus annyira nem lett még letesztelve élesben, hogy tényleg ad-e PoW szintű biztonságot, így nincs uszítás és boszorkányüldözés ez utóbbi kárára.

A kedvenc, szerintük befutó kriptók között viszont felülreprezentált a PoS konszenzus, ezek szerint teljesen még nem értették meg a PoW lényegét, és a kapcsolatát a megbízható, manipuláció-mentes pénzrendszerrel.

A WEF egy nemzetközi szakértői szervezet, és eltekintve a valódi teljesítményétől, illetve annak kritikáitól, mint szervezet, súlya van. Ők pedig most érdemben kezdtek el a blokklánccal foglalkozni. Azért ez egy nagy lépés a “piramisjáték az egész, és csak bűnözők használják” narratívától.