Politikai lobbicsoport az Uniswap támogatásával

Érdekes beadvány látott napvilágot az Uniswap közösségében. Az egyik tokentulajdonos felvetette az ötletet, hogy alapítaniuk és finanszírozniuk kellene egy politikai lobbicsoportot, amely a kriptoszféra ügyében tevékenykedne. Ez egyrészt jó ötlet, másrészt rettenetes ötlet.

Ahogy a bitcoin és a kriptók helyzete egyre jobban tisztázódik, úgy szaporodnak a vonatkozó jogszabályok. Nem hátrány, ha van a tűz közelében olyan ember vagy csoport, amelyiknek van fogalma róla, hogy mi micsoda. A Bitcoint persze az sem érdekli, ha nincs, több, mint egy évtizede működik, köszöni szépen, azóta lett 100 millió felhasználója.

A Bitcoin egyik alapvető vonása, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszi a korrupciót a rendszer működésében. A politikai lobbi pedig a legalizált, intézményes korrupció. Érthető, hogy egy defi projekt szeretné bevédeni magát és a szektort, valamint életképes szabályokért felszólalni. Másrészről ha már egyszer decentralizált, nem biztos, hogy azoknak a jóváhagyásáért kellene dolgozni, akiknek az uralmát, befolyását semmissé fogja tenni a kriptoipar.

Persze a beadványt jelző HarvardLabBFI valószínűleg jól keresne ezzel.