3 trend is fenyegeti a magánszférát és a decentralizációt

A Brave böngésző vezetői, mint kifejezetten privacy-fókuszú csapat, egy jó véleménycikket közöltek a jelenlegi internetes trendekről, a címben említett dolgok kapcsán. Több problémát is azonosítottak, amelyek aggodalomra adhatnak okot, mint veszélyfaktorok.

A tartalomszolgáltatás centralizált. Egyre kevesebb a tartalom-megosztó platform, és ezek egyre nagyobbak. Ráadásul ahogy más médiumok esetében is megfigyelhető, több weblap mögött is állhat ugyanaz a tulajdonos, így az oldalak tematikájukban talán eltérnek, a filozófia és a stratégia azonos.
Sok weblap használatához “bele kell egyeznünk” dolgokba, például az általunk generált adatok tárolásába és elemzésébe. Ezután pedig az értékesítésükbe. Ebből él számos nagy tech-cég és közösségi oldal is.
Itt pedig elérkezünk a harmadik veszélyhez, a központosított profilozáshoz. Annyi adatot generálunk az online tevékenységeink során, hogy abból egy jól értékesíthető profil rajzolódik ki, hiszen pontosan megmutatjuk, hogy minket mi érdekel, így a kapcsolódó reklámokat nekünk jelenítik meg, nem csak úgy véletlenszerűen. Amíg a reklámokról van szó, nincs is nagy baj, csak éppen a profilozás során egyéb dolgokat is feljegyeznek rólunk. Márpedig a vallási, politikai, egyéb hovatartozások, a társadalmi ízlés, és az egyes témákban képviselt vélemények alapján már egy egészen másfajta profilozásról beszélünk, ez pedig aránytalanul nagy erőt és befolyást adhat az adatokkal rendelkező entitások kezébe. Ide értve a visszaélés lehetőségét is.